Succesvolle workshops voor afgestudeerden

Afgestudeerd, wat nu?

Naam: Nadia Chrigui
Bedrijf: Nvt
Sector: Onbekend
Dienst: Workshops

Samen met Jongerenpunt Midden-Brabant heeft WSP Midden-Brabant een reeks workshops georganiseerd voor twaalf hbo- en wo-afgestudeerden die moeite hadden met het vinden van een plekje op de arbeidsmarkt. En met succes! Ze zijn allemaal in meer of mindere mate in beweging en drie hebben al een baan gevonden.

Het Jongerenpunt Midden-Brabant biedt jongeren van 16 t/m 26 jaar gratis ondersteuning en advies bij werken, studeren, geldzaken of zorg(en). Vanuit onze expertise werken we samen met het Jongerenpunt om jongeren op weg te helpen op de arbeidsmarkt. Nadia Chrigui neemt ons in drie stappen mee in haar zoektocht naar werk.

Deel 1: Banenjacht

Nadia is afgestudeerd in januari 2021 en dacht dat het vinden van een baan een makkie zou zijn. Zij had net haar tweede master in sociologie afgerond, wist precies wat ze wilde én had ook nog eens een flinke dosis ambitie.

Nadia Chrigui

“Tijdens mijn studieperiode heb ik nooit veel tijd gestoken in hoe je nou moet solliciteren”, vertelt Nadia. “Mijn CV was vrij algemeen en ik gebruikte voor elke vacature bijna dezelfde brief. Algauw kwam ik erachter dat ik meer moest doen om uitgenodigd te worden. Na een wekenlange zelfstudie op Google stuitte ik tegen een nieuw probleem. Ik mocht weliswaar vaker op gesprek komen, maar werd telkens afgewezen onder het mom van: te weinig relevante werkervaring. Na een halfjaar was ik het zat! Solliciteren werd iets waar ik gestrest en ongelukkig van werd.”

“Op LinkedIn kwam ik een advertentie van het Jongerenpunt Midden-Brabant tegen. Ik weet niet meer precies waarom ik mij aangesproken voelde, maar ik stond open voor een nieuwe aanpak”, gaat Nadia verder. Ze schreef zich in bij het Jongerenpunt en werd dezelfde nog gebeld door jongerenregisseur Jolijn Vugts. Nadia: “Ik vond haar enorm aardig en geïnteresseerd en wist meteen dat ik bij de juiste plek had aangeklopt.” Kort daarna heeft Nadia kennis gemaakt met Jolijn en Laura Muller, adviseur bij WSP Midden-Brabant. “Tijdens dit gesprek voelde ik mij echt gehoord”, vertelt Nadia. “En het kwam op het juiste moment, want je kunt je soms echt alleen voelen tijdens het solliciteren. Nu kwam ik erachter dat er meer jongeren in hetzelfde schuitje zaten. En ook dat er meer mogelijkheden zijn dan enkel je brief en CV versturen. Ik kreeg weer wat vertrouwen in mijn sollicitatietraject.”


Deel 2: Workshops ‘Afgestudeerd, wat nu?’

Het komt steeds vaker voor dat jongeren niet direct ergens aan de slag kunnen op het moment dat ze zijn afgestudeerd. Ze hebben moeite met het vinden van die ‘grote mensenbaan’. Onderwerpen als onzekerheid, hoe werkt de arbeidsmarkt en werkervaring komen hierbij regelmatig aan bod. Om jongeren beter te informeren en de juiste ondersteuning te kunnen bieden in die zoektocht naar een passende baan, hebben WSP Midden-Brabant en Jongerenpunt Midden-Brabant samen de workshopreeks ‘Afgestudeerd, wat nu?’ opgezet.

“Ik heb de workshops van ‘Afgestudeerd, wat nu’ ervaren als enorm leerzaam, maar ook als heel gezellig”, vertelt Nadia. “Tijdens de workshops ontmoette ik jongeren die in hetzelfde schuitje zaten als ik, dus het voelde meteen als een veilige omgeving waar ik alles kon delen. We hadden niet veel woorden nodig om elkaar te begrijpen wat zorgde voor een band met elkaar.”

De workshops sloten goed aan bij de behoeften die Nadia op dat moment had, zoals ‘hoe te reageren op vacatures’ of ‘hoe je het beste kunt netwerken’. “Er was goed nagedacht over de inhoud van de workshops, dus ik kreeg precies de informatie en tips die ik nodig had om succesvol verder te gaan met solliciteren. Het belangrijkste wat ik heb geleerd is om wat meer geduld te hebben”, gaat Nadia verder. “Ik stelde bijvoorbeeld te veel eisen aan mezelf doordat ik van mezelf wekelijks op minstens drie vacatures moest reageren. Zelfs wanneer ik niet echt enthousiast was over de vacature. Nu ben ik erachter dat je beter één heel sterke sollicitatie kunt versturen in plaats van drie die wat minder sterk en enthousiast overkomen. En als dit wat meer tijd kost dan is dat niet erg, want van een brief schrijven tot je eerste werkdag kan heel snel gaan!”

Deelnemers tijdens één van de workshops

“Daarnaast was de workshop over netwerken ook een eyeopener”, vertelt Nadia. “Netwerken is veel belangrijker dan een CV en een brief. Mensen zijn sociale dieren en werken graag samen met iemand waar ze een klik mee hebben. Als je al bij iemand in het netwerk van de werkgever bekend bent, dan merk je enorme gunning van een baan. Zo heeft Laura mij voorgesteld aan mijn huidige teamleider. Bekendheid zorgt voor een bepaalde vorm van vertrouwen.”

Tip aan afgestudeerden en werkzoekenden
Ga netwerken! Ga in gesprek met oud-studiegenoten of iemand die je hebt gesproken op een feestje. Neem contact met ze op, leg uit waarom je contact zoekt, bijvoorbeeld omdat diegene bij een leuke organisatie werkt, en vraag of hij/zij jou verder kan helpen. Dat helpt echt!


Deel 3: Aan de slag

Na de workshops is Nadia direct aan de slag gegaan met de kennis die zij heeft opgedaan. “Ik ben er van overtuigd dat ik, mede dankzij de workshops, nu een baan heb! Sterker nog, na de laatste workshop heb ik maar liefst drie aanbiedingen gekregen van twee verschillende werkgevers! Hier kwam natuurlijk wel wat keuzestress bij kijken, maar het voelde ook als een enorm luxe positie.”

Nadia heeft gekozen voor een traineeship bij gemeente Tilburg. Na zes 6 weken intern is zij doorgestroomd naar de functie junior beleidsmedewerker. Tijdens dit interne sollicitatietraject kon Nadia de kennis die ze had opgedaan bij de workshops goed gebruiken. Ze moest opnieuw een brief schrijven en gesprekken voorbereiden.

“Wat trouwens ook leuk is”, gaat Nadia verder. “Ik heb nog steeds contact met een aantal deelnemers van workshops. We helpen elkaar bijvoorbeeld met solliciteren of gaan samen naar netwerkborrels. Kortom ik raad deze workshops aan iedere starter aan! Ook wanneer je heel goed weet wat je wil, maar er niet in slaagt om daar te komen.”

Tip aan werkgevers
Kijk meer naar de potentie van kandidaten en niet alleen naar werkervaring. Een start met ervaring als vrijwilliger of in het buitenland zegt ook veel over de persoon. Stel daar vragen over, wat ze hebben gedaan, hoe ze gehandeld hebben in bepaalde situaties. Als iemand gemotiveerd is en past binnen de organisatie, maar nog geen werkervaring heeft, waarom zou je die dan geen kans geven?

Tekst: WSP Midden-Brabant
Afbeelding: Nadia Chrigui

WSP Midden-Brabant

Meer voorbeelden

Sandra en Janneke

Ieder stapje dat ik weer kan nemen voegt iets toe aan mijn leven.


WSP Midden-Brabant Janneke
Bekijk dit verhaal
Nieuwe start Kamal

Ik wilde graag weer in de interieurbranche aan de slag en dat is gelukt!


WSP Midden-Brabant Kamal
Bekijk dit verhaal
Magazijnmedewerker AH

Bij de Diamant-groep ben ik gestart met een training om inzicht te krijgen welk beroep bij mij past.


WSP Midden-Brabant Dylan
Bekijk dit verhaal