Succesvolle entree in de horeca

Succesvolle entree in de horeca

Met het Rangeerterrein en The Taste of Work naar een baan in de horeca

 

The Taste of Work organiseert samen met het Rangeerterrein een leertraject voor mensen die interesse hebben in werken in de horeca. Na een eerste oriëntatiedag, kunnen kandidaten voor meer kennis en verdieping bij The Taste of Work terecht voor het vervolg van het leertraject. Na afloop hiervan kunnen de kandidaten meestal meteen aan de slag! We spraken met de oprichter van The Taste of Work, Sjors Leemans, over het bijzondere programma en de leerdoelen voor de deelnemers.

Sjors Leemans

Leertraject met het Rangeerterrein en The Taste of Work
Er zijn vele banen te vinden in de horeca, maar onderling verschillen deze functies enorm van elkaar. Tegelijkertijd is er een groot tekort aan goede krachten in de horeca. Daarom biedt het Rangeerterrein samen met The Taste of Work een 10-weekse training aan. Met als doel dat mensen die nieuw zijn in het horecavak er op een leuke manier kennis mee maken. Sjors Leemans van The Taste of Work vertelt er meer over: “De horecatraining, een traject van 10 weken, is bedoeld voor mensen die nog geen ervaring hebben in de horeca, maar wel interesse om in de sector aan de slag te gaan. In het traject komen zowel de praktijk als de theorie aan bod.

Daarnaast kijken we naar welk type horeca werk bij ze past. Want werken in de horeca is heel breed. Er is de avond-horeca in bars en restaurants. Maar er is ook veel werk overdag. Bijvoorbeeld in de keuken van een zorginstelling, pretpark, hotel of lunchroom. Het zijn compleet verschillende werelden. We laten cursisten proeven wat de verschillen zijn. Het uitgangspunt is dat we ze de basis bijbrengen die nodig is in de horeca, zodat ze begrijpen wat er in zo’n team gebeurt en waar het over gaat. We brengen ze vakjargon bij en productkennis. En we kijken zowel naar de ‘keukenkant’, als naar de bediening.”

Doelgroep: gemotiveerde mensen die in de horeca willen werken
Sjors: “Het traject van 10 weken is bedoeld voor de mensen die echt de horeca in willen. De cursus is voor iedereen die goed gemotiveerd is. Je leeftijd of opleiding doen er niet toe. Naast de inhoudelijke kennis die we ze bijbrengen over het werk, werken we met de kandidaten ook aan bijvoorbeeld het samenstellen van het CV of het oefenen van sollicitaties. Tijdens de cursus koppelen we deelnemers aan een passende werkgever. Zo weten ze waar ze naartoe werken. We hebben een uitgebreid netwerk in Tilburg, waardoor we ze aan het eind van het traject kunnen helpen aan werk dat bij hun past. ”

Werken in de horeca: divers, creatief en teamwork!
Sjors: “Ik heb zelf altijd met veel plezier in horeca gewerkt. Ik heb de kokschool, de hotelschool en een opleiding in HRM gedaan. Ik ben chef kok geweest in keukens en hotels. In Noorwegen was ik overkoepelend chef kok van 5 restaurants in een hotel en ook in Zwitserland ben ik chef kok geweest. Ook had ik een eigen cateringbedrijf, met een focus op grootschalige creatieve evenementen. Daar was ik vooral organisatorisch bezig. Na mijn avonturen in het buitenland werkte ik als jobcoach en projectcoördinator bij een grote zorgorganisatie. Ik reorganiseerde er dagbestedingsprojecten, een pittige klus die heel goed uitpakte. En nu ik op eigen benen sta, kon ik het traject compleet naar mijn eigen visie opzetten.”

“De sfeer in een team en de samenwerking onderling zijn een van de fijnste dingen aan werken in de horeca. En het is echt werk met inhoud. Je bent met een compleet team een mooi plaatje aan het neerzetten. Er komt creativiteit in terug. Zo wordt er steeds vaker met streekproducten gewerkt. Dan kun je ook zelf op zoek gaan naar dingen in de omgeving, en daar wat mee maken.”

Duurzaam bemiddelen op de arbeidsmarkt
Sjors vertelt: “Er is een grote schaarste aan goede krachten op de arbeidsmarkt in het algemeen, en in de horeca in het bijzonder. Ons doel in dit traject is om mensen te enthousiasmeren en hen duurzaam te bemiddelen naar werk dat bij hen past. Dat betekent dat wij ook moeten zorgen dat ze bij de juiste werkgever terecht komen. Bedrijfsculturen verschillen enorm van elkaar en dat is belangrijk om mee te nemen bij de plaatsing van mensen. We willen dat ze blijvend een fijne baan hebben, dus daar is veel aandacht voor, naast een goede opleiding.”

Meld je aan voor de informatiemiddag Werken in de horeca op 1 december
Het Rangeerterrein organiseert op 1 december een oriëntatiedag over werken in de vrijetijdsbranche. Deze geeft je een goed beeld van werken in deze sector. En als je dan meteen enthousiast bent over werken in de horeca en het leertraject, kun je dat aangeven. Sjors geeft aan: “Het oriënterende stuk wat het Rangeerterrein aanbiedt, gaat vooraf aan het leertraject. Binnen dat traject is er nog ruimte om te ontdekken wat je leuk vindt. Het traject is ‘maar’ 10 weken, dus mocht je de startdatum gemist hebben van de huidige editie, kun je je inschrijven voor de volgende.”

Over The Taste of Work
The Taste of Work biedt naast bovenstaand leertraject, wat ze samen met het Rangeerterrein organiseren, trajecten aan voor mensen die voor langere tijd thuis zitten. Het aanbod bestaat uit loopbaancoaching, re-integratiebegeleiding, leerwerktrajecten, dagbesteding, educatie en inspiratiesessies. Werk in de horeca is de leidraad in al deze trajecten.

Meedoen met het Rangeerterrein
Denk je dat dit traject van het Rangeerterrein echt iets voor jou is? Doe dan gratis mee! Meld je aan en maak leuk en gemakkelijk kennis met verschillende soorten werk in de vrijetijdsbranche en horeca. Ook bieden we trajecten voor hen die interesse hebben in werk in de logistiek, techniek of zorg.