Beeldverhaal Elektrolas

Datum: 11 oktober 2022

WSP Midden-Brabant werd uitgenodigd door Elektrolas Lastechniek B.V. voor een rondleiding. In dit beeldverhaal laten we zien op welke manier Elektrolas een inclusief bedrijf is en hoe zij investeren in hun (toekomstige) medewerkers.

WSP-adviseurs Hetty Gielen (l), Karolien Réz (m) en Wil Hermens (nog net te zien rechts) worden bij Elektrolas binnen ontvangen voor de rondleiding.

Michael Hagelaars vertelt over Elektrolas: ‘Samen beter, slimmer en veiliger’. Elektrolas heeft een groot netwerk in de metaalsector in de regio, dat ze kunnen mobiliseren als er geschikte kandidaten zijn. Ze weten waar een kandidaat zal passen. Elektrolas werkt regionaal. Er zijn verschillende lastechnieken: in sommige landen voeren vrouwen bepaalde lastechnieken uit, omdat hun fijne motoriek en oog-handcoördinatie vaak beter is.

Elektrolas heeft een praktijkschool in huis. Ze doen ook incompany trainingen. De praktijkruimte (foto hierboven) is in de avonden en op zaterdagochtend goed gevuld. Meestal betaalt de werkgever de opleiding en wordt de opleiding gevolgd in de eigen tijd. Veel bedrijven in de regio willen graag investeren in hun personeel. De brancheorganisatie neemt het examen af, zodat de deelnemers een erkend vakdiploma krijgen.

Zittend beroep

Binnen de lastechniek zijn veel mogelijkheden. Sommige laswerkzaamheden kunnen zittend gedaan worden. Dat is goed om te weten want vanuit de kandidaten is veel vraag naar zittend werk.

Bij de servicedienst worden reparaties en onderhoud aan lasapparatuur uitgevoerd, in de werkplaats of bij de klant.

Een toekomstbestendige job is het functieprofiel Cobot lasser. Cobot betekent collaboratieve robot, die kan worden geprogrammeerd om repeterend werk te doen, zodat een niveau 3 of 4 lasser interessanter werk kan doen. De operator van die Cobot kan ook een niveau 1 of 2 werknemer zijn. De opleiding tot Cobot lasser duurt 17 weken à 3 uur per week, dus 51 lesuren.

Michael ziet een pool voor zich met bedrijven met een open blik. In de lastechniek is de drempel laag om een kans te krijgen. Ook de link met het Rangeerterrein wordt gelegd. Misschien kan er een klasje komen in het verlengde van het Rangeerterrein, zodat kandidaten kennis kunnen maken met lassen. Elektrolas wordt partij in het Rangeerterrein, een voorziening waar kandidaten op verschillende innovatieve manier kennis kunnen maken met beroepen in de techniek, logistiek, zakelijke dienstverlening en de zorg.

Tot slot heeft Elektrolas een magazijn voor inkoop, verkoop en verhuur. In Brabant is veel metaalindustrie.

Bent u geïnteresseerd in een rondleiding bij Elektrolas om meer beeld en geluid te krijgen bij het vak lasser? Neem dan contact op met Michael Hagelaars van Elektrolas.  Ook kunt u dan zelf een las leggen.

Namens WSP Midden-Brabant: Elektrolas bedankt voor de inspirerende rondleiding!