In de keuken van The Taste of Work draait het om meer dan koken

Datum: 2 april 2024

In de keuken van de Taste of Work Tilburg

Begin februari startten 7 enthousiaste deelnemers in de keuken van The Taste of Work in het Ondernemershuis in Tilburg aan een nieuwe uitdaging: in 10 weken de kneepjes van het keukenvak leren én aan de slag met een jobcoach met als doel door te stromen naar een baan.  

De redenen van de deelnemers om mee te doen aan de horecacursus van The Taste of Work zijn divers; van re-integreren tot het opdoen van werkervaring of het leren van de taal. Ze hebben allemaal de smaak te pakken en zijn gebrand de cursus goed af te ronden. Zo heeft deelnemer Samantha al goed voor ogen wat ze wil zodra ze hier klaar is: “Sjors weet me te motiveren, nu maar ook voor de toekomst. Wanneer ik stabiel genoeg ben, dan wil ik -vanuit ervaringsdeskundigheid- net zoals mijn projectbegeleider aan de slag in de keuken. Anderen verder helpen.”

Is dit yoghurtdikte?
Op woensdag krijgt de groep theorieles en staat er loopbaancoaching op het programma. Alle kennis (o.a. vakjargon en kooktechnieken) die ze woensdag opdoen, brengen ze op vrijdag in de keuken in de praktijk. Dan verzorgen ze de lunch voor alle gasten van het Ondernemershuis. Van soep tot belegde broodjes en vandaag bavarois als nagerecht.

“Door hier te werken, in de bedrijfscatering, ben ik in gaan zien dat ik hier heel veel creativiteit in kan stoppen dan dat ik zou kunnen doen in een groter horeca bedrijf. Ik merk dat dat mij veel positieve energie geeft!” Mike, deelnemer The Taste of Work.

Meer dan leren koken
Sjors Leemans begeleidt en motiveert de deelnemers. Sjors vertelt “Het gaat hier om veel meer dan koken. In de cursus draait het om ergens bij horen, ontmoeten, plezier hebben met elkaar, creatief kunnen zijn, je nuttig voelen en simpelweg elke dag een reden hebben om op te staan. Je leert hier koken, maar ook samenwerken en omgangsvormen.”

En dat het om meer dan koken gaat, bevestigd Mike (deelnemer); “Sjors heef het vlammetje in mij weer aangewakkerd. Ik heb de motivatie weer gevonden om mijn opleiding, na drie keer eerder starten, aan de Rooi Pannen af te maken. Mijn zelfvertrouwen is hier toegenomen en dat is fijn. Dat examen? Daar maak ik mij nu niet meer druk om!”

Ook (om-) scholen naar een baan in de horeca?
Tijdens de cursus worden deelnemers opgeleid en begeleid door een professionele jobcoach en horeca professionals. Ze oriënteren zicht binnen het brede begrip ‘horeca’, waardoor ze een goed beeld krijgen van de verschillen en de verwachtingen binnen de sector. Woensdag 15 mei start een nieuwe horecacursus bij The Taste of Work. Aanmelden kan via info@thetasteofwork.nl of neem een kijkje op www.thetasteofwork.nl.