Kandidaat Open Hiring bij hectas aan de slag

Datum: 22 december 2020

Hectas team werknemers

“Twee maanden geleden werd er voor het eerst contact gezocht met de organisatie van Open Hiring en we hebben nu al de eerste kandidaat aan de slag”, vertelt Ramon van de Laar, Klantmanager bij hectas. Hij is enthousiast over het aannemen van mensen via dit proces: “Je krijgt echt gemotiveerde mensen op bezoek”, aldus Ramon.

De 10 van Midden Brabant
Open Hiring houdt in dat je, als je wilt werken, gewoon aan de slag gaat. Zonder sollicitatiegesprek of cv. Iedereen is welkom, ongeacht wat je in het verleden hebt gedaan, je opleiding of ervaring. Midden Brabant telt inmiddels vijf bedrijven die werven via Open Hiring, waaronder MamaLoes Babysjop, ECCO Leather, Groen Xtra, CVB Ecologistics en hectas Facility Services. We gaan voor ‘de 10 van Midden Brabant’: de eerste tien bedrijven gevestigd in Midden Brabant die werven via Open Hiring.

Om meer bedrijven in Midden Brabant te vinden die aan de slag willen met Open Hiring is er een samenwerking tussen de Start Foundation, de organisatie die Open Hiring op de Nederlandse arbeidsmarkt introduceerde, het OndernemersAkkoord Midden Brabant en WSP Midden-Brabant.

Mensen maken het verschil
Ramon kwam Open Hiring tegen via LinkedIn en ging intern op zoek naar draagvlak, die al snel kwam via het HR-team. “We vonden het een erg interessant proces om mensen aan te nemen en dit moesten we gewoon nu gaan doen. Binnen twee weken was alles intern rond, werd de eerste vacature uitgezet en werd een lijst opengesteld voor aanmeldingen.”

Hectas heeft ervoor gekozen te starten met een pilot op de locaties van kennisinstelling Fontys Hogescholen in Tilburg. Hectas werkt al jaren heel graag op de locatie van Fontys als schoonmaakpartner, onze kernwaarden zijn complementair. “Bij hectas vinden wij het belangrijk om verbinding te zoeken met de maatschappij. Onze slogan is niet voor niets: Met hectas meer mens. Onze mensen zijn super belangrijk in onze dienstverlening. Zij maken het verschil.” Dit sluit naadloos aan bij de missie van Fontys.

Een baan zonder sollicitatiegesprek
“De afgelopen jaren liepen we geregeld tegen de uitdaging aan om goede en gedreven krachten te vinden. Normaal gesproken horen we van 75% van de mensen die gesolliciteerd hebben niets meer. Je mag dan geluk hebben als je één geschikt persoon overhoudt”, vertelt Ramon.

“Open Hiring zien we bij hectas als een manier om mensen te vinden die al gemotiveerd zijn om aan het werk te gaan. Daarbij halen we de drempel weg voor mensen om te solliciteren.” Normaal gesproken komen mensen die geïnteresseerd zijn in een Open Hiring vacature direct naar de locatie van het betreffende bedrijf om zichzelf aan te melden op de vacaturewachtlijst. hectas werkt echter met een extra tussenstap, omdat zij geen baliefuncties hebben. Mensen die geïnteresseerd zijn in de Open Hiring vacature bij hectas bellen eerst naar het Hoofdkantoor in Duiven. Daar komen ze op de lijst, op volgorde van bellen, en elke vrijdag nodigen we mensen uit voor een officiële aanmelding op locatie. Ze krijgen een informatieboekje, een brief en nummer. Wekelijks nodigen we mensen van die lijst uit voor een uitgebreide rondleiding op locatie.

Een tijdbesparend proces
Het proces van Open Hiring werkt volgens Ramon qua tijd en energie veel efficiënter. “Je hebt namelijk meteen mensen op bezoek die echt aan de slag willen, waardoor de motivatie hoger is”. hectas is nog wel zoekende naar de juiste constructie. Het bedrijf heeft nu twee rondleidingen gehouden. Bij de eerste rondleiding waren alle zes de aangemelde mensen aanwezig. Bij de tweede rondleiding maar een van de vijf. Mensen konden het werk uiteindelijk toch niet combineren met hun privéleven of uitkering. “We zoeken nog naar de juiste manier om mensen op de lijst te krijgen en ze op locatie te laten verschijnen. Deze stap loopt nog niet helemaal soepel”, vult Ramon aan.

Lifecoach
Vanuit het OndernemersAkkoord Midden Brabant en WSP Midden-Brabant in samenwerking met de Start Foundation, zetten we ook een Lifecoach in. De Lifecoach is er om de medewerkers te begeleiden, in hun kracht te zetten en om samen met de werknemer en werkgever te zorgen dat alle omstandigheden goed zijn en blijven, zowel op de werkvloer als daarbuiten. De eerste paar weken zoekt de Lifecoach actief contact met de medewerker en leidinggevende om te toetsen of alles goed gaat. Daarna is de lifecoach voor hen op afroep beschikbaar, zodat we kunnen zorgen voor een duurzame plaatsing.

Pepa is aan de slag!
De eerste werknemer, Pepa, die hectas via Open Hiring heeft aangenomen is half december gestart bij Fontys. “Zowel wij als Pepa vonden het fantastisch. Pepa is gekoppeld aan een buddy, een collega die het werk al langer goed doet en die de processen kent. Door de buddy wordt Pepa ingewerkt, zodat ze in de toekomst zelfstandig aan de slag kan”, aldus Ramon.

“Al bij de rondleiding merkten we dat Pepa heel enthousiast, geïnteresseerd en leergiering was. Ze stelde veel vragen en wilde veel weten. Dit was voor ons verrassend, want normaal gesproken zijn wij aan het woord.” Volgens Ramon kan dit ook komen doordat ze de rondleiding wat losser insteken. Geen vraag gestuurde aanpak, maar op een lerende manier uitleggen wat het bedrijf doet en welke werkzaamheden er gedaan worden.

De eerste ervaringen met Open Hiring van hectas zijn positief. “We moeten nog wat bijschaven aan het proces, dus de toekomst zal uitwijzen of deze manier van mensen vinden voor ons goed werkt”, sluit Ramon zijn verhaal af.

Wil je met je bedrijf ook starten met Open Hiring? Klik hier voor meer informatie.