Krachten bundelen voor duurzame productielijn

Datum: 5 juli 2021

“Problemen met vervoer, fysiek, werktijden of taal? Dat gaan we oplossen!”

Van 18 duurzame werkplekken naar 72, en dat binnen een paar maanden. Een uniek project van het Tilburgse SodaStream, waarbij het merendeel van de werkplekken inmiddels vervuld is. Het bundelen van krachten tussen SodaStream, Job Invest en WSP Midden-Brabant heeft geleid tot de zeer succesvolle realisatie van dit project.

Al drie jaar werken SodaStream en Job Invest met elkaar samen, ook op het gebied van sociaal verantwoord ondernemen. Op dit moment bestaat namelijk een complete productielijn van SodaStream uit mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt. Onder begeleiding van een werkleider en een individuele jobcoach van Job Invest worden zij gecoacht in de ontwikkeling van sociale- en werkvaardigheden. Daarnaast krijgen zij hulp bij het behalen van persoonlijke doelstellingen.

“In de krappe arbeidsmarkt die er nu is, is er bij SodaStream de realisatie gekomen dat inclusiviteit belangrijk is in het ondersteunen van groeidoelstellingen”, vertelt Petra Boute, directrice HR & Legal van Job Invest. “In principe is het werk bij SodaStream – productie/ assemblage – bedoeld als opstapbaan naar volledige zelfstandigheid/ integratie en een reguliere baan. Iedereen krijgt een kans! De tijd die is geïnvesteerd in het verder ontwikkelen van deze mensen betaalt zich ook echt uit. Niet alleen beschikt SodaStream nu over waardevolle medewerkers, maar ook over een ontzettend goed functionerende lijn.”

Overal een oplossing voor
Dit succes maakte dat SodaStream medio april de wens uitsprak om binnen enkele maanden door te groeien naar vier duurzame productielijnen, met 72 fulltime werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “SodaStream zette de deur echt voor ons open en bood prachtige mogelijkheden. Met mensen die ondersteuning nodig hebben, loop je vaak tegen belemmeringen of beperkingen aan. Dit zagen wij echter niet als problemen. Wij dachten ‘dit gaan we samen oplossen’. Of het nu gaat om vervoer, fysiek, werktijden of taal, overal gaan we een oplossing voor bedenken!”

Een project op deze grote schaal is anno 2021 uniek in Nederland, zeker ook de mate van samenwerken tussen WSP Midden-Brabant – een samenwerking tussen elf gemeentes, UWV en diverse sociale instanties – en Job Invest. Hoe vlieg je een dergelijk vraagstuk aan? “We gingen van start met een brainstorm waarna professionals uit verschillende hoeken werden geënthousiasmeerd om een steentje bij te dragen”, vertelt Petra. “Dit leidde onder meer tot de productie van een vacaturefilm, in opdracht van WSP en Talent uit Midden-Brabant. In het kader van corona was het lastig om iedereen te ontvangen op de vloer, maar dankzij de film lukte het toch om werkzoekenden een goed beeld te geven van het type baan en de werkzaamheden.”

Volledig en transparant samenwerken
“WSP zorgt gedurende dit traject voor een volledige en transparante samenwerking tussen elf gemeenten, waarin we met elkaar optrekken om de benodigde instroom te realiseren, waarbij cohesie van afspraken is en waarin alle middelen worden gebundeld. Een samenwerking van dit niveau is ook echt van cruciaal belang om in een recordtijd resultaten te kunnen boeken van deze omvang. Daar zijn WSP adviseurs Natascha van Wanrooij en Sarai Wendel verantwoordelijk voor. Zij zijn dé kartrekkers vanuit gemeenteland die met hun bevlogenheid en passie ongelooflijk hebben bijgedragen aan het succes. Zo hebben we inmiddels 52 mensen die per 1 juli gaan instromen! En er staan nog twintig rondleidingen gepland.”

“Het is onze droom om alle 72 werkplekken volledig te richten op mensen die een steuntje in de rug nodig hebben. We hebben ontzettend uitgebreide profielen, waarbij we bijvoorbeeld ook mensen ondersteunen bij hun inburgering. Zij krijgen Nederlandse taalles in combinatie met werk en ondersteuning bij loopbaanbegeleiding. Zo is een van de werkleiders een in de gemeente Goirle woonachtige Syrische kandidaat, die perfect Nederlands spreekt. Nederlands is ook de voertaal op de werkvloer.”

De krachten bundelen
Met nog een twintigtal vrije plekken – voornamelijk in de middagploeg – gaat de zoektocht naar kandidaten onverminderd door. Neemt niet weg dat de 52 mensen die in juli gaan starten al een ongelooflijke knappe prestatie is. “Dit in zo’n kort tijdsbestek realiseren kon alleen maar door het bundelen van krachten en met de juiste focus. Daarnaast maakt het ons ook ontzettend trots dat SodaStream ons het volledige vertrouwen heeft gegeven in de uitvoering van dit project. Dit is écht een gezamenlijk succes.”

Energie genoeg, ook bij Natascha van Wanrooij: “Van dit soort prachtige projecten krijg ik vleugels. Je voelt echt dat we met alle partijen een gezamenlijk doel hebben en dat iedereen wordt gedragen door passie. Samen hebben we echt iets unieks neergezet.”

Tekst: Job Invest
Afbeelding: Job Invest / Sodastream