Nieuwe succesvolle matches door collegiale uitleen

Datum: 11 juni 2020

Christa bij De Bloemenkamer

Corona maakt ons innovatief en hulpvaardig. Zo neemt in de regio Midden-Brabant de collegiale in- en uitleen van personeel nog steeds toe, zelfs nu de maatregelen worden versoepeld en het noodpakket voor ondernemers wordt verlengd. Het uitlenen van personeel vinden werkgevers in het begin wel spannend, maar na het eerste belletje blijkt het vaak snel geregeld.

Marcel de Kort, directeur van De Kort Catering, zag zijn omzet van de een op de andere dag drastisch dalen. Een moment dat hij nooit zal vergeten. Zijn vrouw plaatste een emotioneel bericht op Facebook: “Mijn eerste gedachten gingen uit naar mijn kinderen en schoonkinderen in de zaak, mijn 35 collega’s met gezinnen en naar mijn ouders, die vallen onder de kwetsbare doelgroep. Na 27 jaar was de stevige fundering van ons mooie bedrijf plotseling niet zo stevig meer.” De Kort ging direct op zoek naar mogelijkheden voor zijn bedrijf en zijn medewerkers.

Het bedrijf kwam in aanmerking voor de NOW-regeling en kreeg daarmee een groot deel van de loonkosten vergoed. Alsnog kostte iedere maand hem zo’n 25.000 euro. Snelheid en creativiteit waren geboden. “Belangrijkste doel was om de loonkosten te drukken”, vertelt De Kort. Via NLWerktDoor kwam hij bij WerkSamen terecht. De Kort: “Ik zag de oproep van De Bloemenkamer en heb direct contact opgenomen, want één van mijn logistieke medewerksters heeft altijd in de bloemen gezeten. Binnen 5 minuten was het geregeld”.

Leen Bakker, eigenaar van De Bloemenkamer, is blij met de extra hulp: “In de winkel liep het aantal bezoekers enorm terug, maar online werden tien keer zoveel bloemen besteld. Na een paar weken trok het in de winkel ook weer aan, maar één medewerker ging met zwangerschapsverlof en één was ziek. Ineens was er een personeelstekort. Ondernemersvereniging V.O.S.C. uit Sprang-Capelle tipte ons over de website WerkSamen. Dus we plaatsten een oproep voor bloembinders. Al vrij snel werden we benaderd door De Kort Catering. We zijn heel blij met de hulp van Christa. Binnen een dag was ze ingewerkt”. De Kort Catering en De Bloemenkamer legden hun afspraken vast in een modelovereenkomst.

Afbeelding rechts: Christa werkt eigenlijk op de logistieke afdeling bij De Kort Catering, maar deze zomer is ze bloembinder bij De Bloemenkamer in Goirle.

Een week later wist De Kort nog eens vier medewerkers te plaatsen bij Sunware, die ook een oproep op Werk-Samen hadden geplaatst. Zij waren op zoek naar inpakmedewerkers voor het assembleren, inpakken en verzendklaar maken van o.a. hun kunststof boxen, vouwkratten en overige opbergartikelen.

Bjorn (links), operationeel manager bij De Kort Catering, werkt nu tijdelijk in de assemblage bij Sunware. Wim (rechts), kok bij De Kort Catering, is tijdelijk aan de slag bij Sunware via collegiale uitleen.

Niet alleen werkgevers vonden elkaar via WerkSamen. Ook startende ondernemer Joey, die begin dit jaar een horeca zaak opzette, wist er een match uit te halen. Zijn droom viel ineens in duigen, maar Joey ging niet bij de pakken neerzitten. Hij plaatste zijn oproep op WerkSamen: “Ik ben een hardwerkende jongen van 23 uit de horeca die nu geen werk heeft. Ik sta ook open voor functies buiten de horeca”. Sacha-Manfield was ondertussen druk bezig met het bouwen van een webshop voor het net overgenomen Sissy-Boy.

Anne van Bijsterveldt, HR adviseur bij SachaManfieldSissy-Boy: “Eerst konden we onze medewerkers uit de fysieke winkels nog inzetten in ons distributiecentrum, maar nu de winkels weer open zijn, komen we handen tekort. We nemen vier nieuwe medewerkers per week aan”. Het WSP Midden-Brabant koppelde de twee partijen aan elkaar. Joey mocht op gesprek komen en er was direct een klik. Sinds half mei werkt hij als teamleider in opleiding bij Sissy-Boy en heeft hij een zeven maanden contract. Zijn droom stelt hij voorlopig even uit.

Het succes van deze matches zit in de gezamenlijke boodschap die deze werkgevers hebben voor andere bedrijven:

“Kijk naar de mogelijkheden in plaats van naar de onmogelijkheden. Nieuwe ideeën kunnen namelijk weer leiden tot nieuwe business modellen.”

De Kort Catering gaf zelfs aan: “We willen in de toekomst misschien wel vaker gebruik gaan maken van collegiale in- en uitleen in verband met de pieken en dalen in ons vak ”, aldus De Kort die nu weer enigszins opgelucht kan ademhalen.

Heb je vragen over collegiale in- en uitleen van personeel?
Neem dan contact op met projectleider Rudy Aerts, via info@werk-samen.nl of 06-15871061.