Succesvolle afronding horecacursus The Taste of Work

Datum: 30 juli 2025

Succesvolle afronding horecacursus The Taste of Work

“Een succesvolle editie”, aldus Sjors Leemans, oprichter van The Taste of Work. Ruim 14 van de 15 cursisten zijn geïnspireerd en voorzien van een welverdiend certificaat. “Ze zijn klaar voor de volgende stap in het traject ‘door naar werk’. Inmiddels heeft iedereen een cv en weten ze hoe zich voor te bereiden op het solliciteren naar een baan.” We spreken twee deelnemers over hun deelname aan de horecacursus.

Geweldige ervaring

“De tien weken horecacursus met jobcoaching zijn voorbijgevlogen. Een geweldige ervaring waarin we zoveel hebben geleerd en gedaan: van het maken van ambachtelijke gerechten tot het bereiden van zoete lekkernijen. We hebben ons verdiept in Indonesische specialiteiten en volgden een inspirerende vegan workshop. Een ambachtelijk, leerzaam programma waar we de diepte in konden gaan. De wekelijkse theorieles hielp mij enorm om de praktijk beter te begrijpen en toe te passen.”

Hard werken, motivatie en fijne mensen

“Wat deze periode extra bijzonder maakte, was de hechte groep. We hebben hard gewerkt, veel gelachen en er zijn nieuwe vriendschappen ontstaan. Elkaar motiveren zorgden ervoor dat we het beste uit onszelf haalden.”

Vertrouwen in de toekomst

“Dit is voor mij het eerste officiële certificaat wat ik heb behaald, gecertificeerd door De Rooi Pannen. Een enorme persoonlijke mijlpaal die veel vertrouwen geeft richting de toekomst. De jobcoaching heeft me geholpen om meer richting te vinden en duidelijker te krijgen waar ik precies naartoe wil. De persoonlijke begeleiding gaf me het vertrouwen om verder te leren en op zoek te gaan naar een baan in de horeca.”

“Ik ben zo geïnspireerd door alles wat ik heb geleerd en meegemaakt, dat ik vastberaden ben om een leuke baan te vinden in de horeca, het liefst in de bedrijfscatering. Excursies zoals de rondleiding bij Sligro, een kijkje achter de schermen bij sterrenrestaurant Monarch, het inspirerende verhaal van de chef én de uitgebreide rondleiding door het Van der Valk hotel maakten het compleet. Tot slot dank naar Sjors, onze geweldige docent. Dit traject was voor mij niet alleen een opleiding, maar een levensveranderende ervaring.”

Naast deze deelnemer spraken we ook deelnemer Christel over haar deelname aan de horecacursus.

Omscholing in de horeca

“Met mijn mavo-diploma, een gat van 20 jaar op mijn cv en mijn leeftijd (50+) dacht ik dat er voor mij geen mogelijkheden meer waren. Maar daar bracht deze horecacursus verandering in. Een erkent mbo-certificaat, onder leiding van een zeer vakbekwame kok. Met het behaalde certificaat kan je een vervolgopleiding- of cursus volgen of zelfs direct aan de slag in de horeca. Ook als je (nog) geen startkwalificatie hebt, wanneer je bijvoorbeeld ervaring in de bediening hebt, maar je kennis wil verbreden of als je gewoon echt iets anders wil gaan doen.”

Kijkje in de keuken

“Eén telefoontje, een informatie-uurtje, een kennismaking en vervolgens aan de slag. Een gezellige groep cursisten die bestond uit mannen en vrouwen met uiteenlopende leeftijden en achtergronden. We hebben samen gebakken en gekookt, geroerd en gekneed, gelachen en gezwoegd, gezweet en een band gesmeed! We leerden improviseren, respecteren en omgaan met feedback. Maar ook hoe belangrijk het is om geduld te hebben, op tijd te komen, hygiëne, opruimen en het schoon achterlaten van een werkplek. Ik hoop dat er nog een vervolgcursus komt, die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zoals ik, een veelzijdigere kans biedt op een (her)start in de horeca!”