Succesvolle Meet&Greet XXL

Datum: 30 maart 2021

MenG nieuws werkzoekenden

Met ruim 40 werkgevers, 140 werkzoekenden met een arbeidsbeperking en 350 videogesprekken spreken we van een succesvolle Meet&Greet XXL. “We staan en gaan voor een inclusieve arbeidsmarkt waar iedereen mee mag doen, met al zijn kwetsbaarheden en al zijn talenten. Ik gun iedereen een betaalde baan niet vanwege hun beperking maar vanwege hun talenten en motivatie,” vertelt wethouder Esmah Lahlah.

Saskia van Rosmalen, directeur bij Onbeperkt aan de Slag, opende de ontbijtsessie. Deze werd voorafgaand aan de Meet&Greet XXL speciaal georganiseerd om werkgevers te inspireren met verhalen en ervaringen over de waarde van werken met mensen met een arbeidsbeperking. Saskia peilde met de Mentimeter de kennis van werkgevers met betrekking tot dit onderwerp. De helft van de deelnemers dacht dat werkgevers al actief bezig zijn met de werving en selectie van mensen met een arbeidsbeperking, maar slechts 6% is hier actief mee bezig en 16% wil hier actief iets mee doen. Daar valt dus nog heel wat te halen.

Tempo Team en West Coast Supply Group deelden hun ervaringen over het werken met mensen met een arbeidsbeperking. “We moeten zorgen dat iemand duurzaam de arbeidsmarkt op kan. Het is heel belangrijk om iemand op de werkvloer te helpen en te coachen,” vertelt Marion Dirckx, projectmanager bij Post NL. Michèle de Vries is ervaringsdeskundige en Social Impact Spits bij Onbeperkt aan de Slag. Hij vertelt over zijn arbeidsbeperking en de impact hiervan op zijn carrière. ”Je moet kijken naar de mogelijkheden, je grenzen verleggen. Dingen doen die je niet verwacht. Het hebben van een handicap kan het talent in je op een bepaalde manier vergroten.” Hij wil werkgevers laten zien dat iemand met een beperking juist iets toe kan voegen aan een team. Zij beschikken vaak over een flinke dosis doorzettingsvermogen en creativiteit.

 

‘Een ontbijtsessie als eyeopener? Jazeker; inspirerende woorden van wethouder Esmah Lahlah.’ – Sandra van Dooremaal, WH Signing

 

De ontbijtsessie werd afgesloten met een tip van Saskia van Rosmalen voor de werkgevers die in gesprek gaan met werkzoekenden met een arbeidsbeperking: “Heb een open blik en laat mensen hun verhaal vertellen, maar wees ook streng! Laat kandidaten niet vertellen over hun beperking(en) en wat ze allemaal hebben, maar laat ze vertellen wie ze zijn en wat ze willen. Praat over de mogelijkheden tijdens de kennismaking en plan een vervolggesprek.”

Verkennende gesprekken
Tijdens de Meet&Greet XXL in de middag hebben er zo’n 350 videogesprekken tussen werkgevers en werkzoekenden plaatsgevonden. Harry Casteleijns (62) was één van de kandidaten die in gesprek ging met een werkgever. “Ik pak alles aan om terug op de arbeidsmarkt te komen. Ik heb een WIA-uitkering en ben door een beperking van energieke belasting gedeeltelijk arbeidsongeschikt. Die uitkering loopt in mei af en ik wil voorkomen dat ik in de bijstand terecht kom”, vertelt hij. Hij voerde vijf verkennende gesprekken. De korte kennismakingen bevielen hem goed. “Al is tien minuten wel wat kort om alles te bespreken. Van enkele werkgevers krijg ik komende tijd een terugkoppeling. Hopelijk vind ik naar aanleiding van deze Meet&Greet toch nieuw werk.”

 

“Een ontmoeting op deze manier inspireert ons om verder te kijken dan de traditionele manier van werven van nieuwe collega’s” – Mathijs Penders, Mc Donalds

 

Werkomgeving
Ahmet Oztan (55) is werkzoekend en ging het gesprek aan met onder andere VodafoneZiggo en Rabobank. “Ik heb autisme en werk vinden is voor mij geen probleem, maar het behouden wel. Doordat ik verkeerd word begrepen of ik anderen verkeerd begrijp, ontstaan er misverstanden, waardoor ik vaak snel weer buiten sta.” Ook de werkomgeving is van enorm belang. “Een kantoortuin is voor mij een ramp, want ik kan niet omgaan met ruis om me heen”, zegt Oztan die informatietechniek studeerde aan de TU in Eindhoven en werkte voor verschillende IT-bedrijven.

>>> Factsheet Meet&Greet XXL Midden-Brabant – 16 maart 2021

 

Tekst: WSP Midden-Brabant
Bron: Brabants Dagblad 27 maart 2021
Afbeelding: WSP Midden-Brabant