Tilburg University eerste universiteit met vaste jobcoach

Datum: 16 februari 2021

Tilburg University

Tilburg University is samen met WSP Midden-Brabant een jobcoach-pilot gestart. Vanaf januari 2021 zijn Soe Mertomenawi en Arjan van de Kreeke vier middagen in de week fysiek op de campus (voor zover de coronamaatregelen dit toelaten) aanwezig om medewerkers te begeleiden die vallen onder de wet Banenafspraak. De jobcoaches zijn er ook ter ondersteuning van leidinggevenden van deze medewerkers. Daarmee is Tilburg University de eerste universiteit in Nederland waar dit zo geregeld is.

Wet Banenafspraak
Op dit moment zijn er bij Tilburg University ruim veertig medewerkers met een arbeidsbeperking werkzaam, verdeeld over faculteiten en divisies. Voor de wet Banenafspraak gaat dit aantal de komende jaren groeien naar zo’n honderd medewerkers. Door het aanstellen van de vaste jobcoaches wordt er veel werk bij de universiteit uit handen genomen en voor de medewerkers is het fijn dat er alle dagen een vertrouwd gezicht rondloopt. Deze pilot is voor de duur van een half jaar. De verwachting is om dit voor vast door te kunnen zetten en daarmee een voorbeeld te zijn voor andere organisaties in de regio Midden-Brabant.

Mariska Corvers is accountmanager bij WSP Midden-Brabant en betrokken bij dit project: “Deze pilot is een super gaaf voorbeeld van een inclusieve werkgever die mensen met een arbeidsbeperking een kans wil geven en waarbij een goede samenwerking in de regio van cruciaal belang is. Super dat we dit samen neer kunnen zetten binnen de mooie werkplekken op de campus.”

Jobcoaches op de campus
Soe en Arjan hebben een eigen werkplek op de campus. Vanaf deze plek kunnen zij de medewerkers coachen en houden ze gemakkelijk contact met de direct leidinggevenden van deze medewerkers. Goede begeleiding op de werkplek is voor iedereen belangrijk. Voor kandidaten met een arbeidsbeperking kan jobcoaching echter essentieel zijn om de kans van slagen in het werk te vergroten.

Regionale Samenwerking
De medewerkers met een arbeidsbeperking die bij Tilburg University werkzaam zijn komen uit de hele regio. “Sinds vorig jaar oefenen we in Midden-Brabant met het bundelen van een deel van de Participatiebudgetten van alle gemeenten en Baanbrekers. Hierdoor kunnen alle kandidaten uit de hele regio gebruik maken van de vaste jobcoaches, ongeacht woonplaats of uitkeringsachtergrond. Hiervoor hoeft Tilburg University alleen met WSP Midden-Brabant afspraken te maken”, vertelt Saskia de Kort, Regionaal Manager bij WSP Midden-Brabant. “Door het bundelen van deze middelen, waaruit o.a. jobcoaching wordt betaald, worden dit soort samenwerkingsconstructies nog makkelijker.”

 

Tekst: WSP Midden-Brabant
Foto: Tilburg University