Update beëindiging Richtlijn Tijdelijke Bescherming en gemeentelijke opvang voor derdelanders uit Oekraïne

Datum: 17 mei 2024

Derdelanders woonden met een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne toen Rusland dat land binnenviel. Ze vluchtten naar Nederland en kregen bescherming, net als alle andere vluchtelingen uit Oekraïne. Hieronder lees je de belangrijkste arbeidsregels met betrekking tot de derdelanders.

Werkgevers moeten in bezit zijn van een werkvergunning
Werkgevers die een derdelander in dienst hebben, moeten hiervoor sinds 5 maart 2024 in bezit zijn van een geldige werkvergunning. Deze kan de werkgever aanvragen via uwv.nl/werkgevers/werkvergunning. Werkgevers die het afgelopen jaar een derdelander in dienst hadden, zijn hierover door UWV geïnformeerd met een brief.

Werkgever moet zelf status derdelander nagaan
Een werkvergunning is niet nodig op het moment dat een rechtbank ten aanzien van een individuele derdelander anders heeft geoordeeld en deze derdelander toch nog onder de Richtlijn Tijdelijke bescherming valt totdat een definitieve uitspraak is gedaan. Als een werkgever een derdelander wil laten werken, is het aan hem zelf om bij deze derdelander na te gaan wat diens status is en of deze wel of niet mag werken zonder werkvergunning.

Meer informatie of vragen?
Bekijk het eerder verschenen nieuwsbericht op Rijksoverheid.nl