‘Werk en psychische kwetsbaarheden en psychische gezondheid. Dat is lastig, maar eigenlijk ook niet’

Datum: 19 april 2024

‘Werk en psychische kwetsbaarheden en psychische gezondheid. Dat is lastig, maar eigenlijk ook niet’, vertelt Wouter Schramel van werkgeversvereniging AWVN tijdens de WSP-kennissessie ‘Psychische kwetsbaarheid en werk’ die afgelopen dinsdag plaatsvond. Een op de twee Nederlanders krijgt tijdens zijn leven te maken met psychische kwetsbaarheid, maar het heeft een groot maatschappelijk stigma. Momenteel zijn er volgens schattingen tussen de 100.000 á 200.000 mensen met een psychische kwetsbaarheid die heel graag aan de slag zouden willen gaan op de arbeidsmarkt. Maar 64 procent van de leidinggevenden is terughoudend om ze aan te nemen. Terwijl maar zeven procent negatieve ervaringen heeft.

Een goed gesprek
Hannie van Loon, rayonmanager UWV, vertelt: ‘Er zijn momenteel veel oudere medewerkers die met pensioen gaan dus het is echt tijd om het onbenut arbeidspotentieel aan te spreken. Iedereen doet ertoe, iedereen mag meedoen en we hebben iedereen nodig’. In de regio Midden-Brabant werken vanaf 2018 onder meer GGZ, RIBW, gemeentes, UWV, WSO en SW-bedrijven goed samen om dat mogelijk te maken. Hannie: ‘Goede samenwerking is belangrijk, want we hebben elkaar nodig om mensen met deze kwetsbaarheid aan het werk te helpen. Maatwerk is belangrijk. Wat is nodig is om de kandidaat te laten gedijen. Daar moet gewoon een goed gesprek over worden aangegaan’.

‘Je aandoening hoef geen beperking te betekenen’

Ervaringsdeskundigsdeskundige Lonneke Tomas is bipolair en heeft meer dan een persoonlijkheidsstoornis. Ze werd op een gegeven moment honderd procent afgekeurd. Vanaf dat moment dacht ze na over wat ze nog wel kon. Ze schreef eerst een boek over haar ervaringen, werd spreker als ervaringsdeskundige en vond uiteindelijk weer een betaalde baan. ‘Bij het solliciteren had ik aanvankelijk last van het maatschappelijk stigma wat bestaat, maar ik had ook last van zelfstigma. Degene die me vanuit het UWV begeleide zei dat ik niet te open moest zijn in het eerste gesprek met een werkgever, maar dat was onmogelijk, omdat als je mij googelt je mijn website, boek en interviews krijgt te zien waarin ik mijn hele verhaal vertel. Uiteindelijk was ik bij drie werkgevers aangenomen. Ik heb een werkgever gevonden waar ik weinig tot geen arbeidsbeperking heb. Mijn baan is complementair aan wat ik nodig heb en wie ik ben. Je aandoening hoeft geen beperking te geven. Je beperking hoeft geen arbeidsbeperking te betekenen’.

Vragen stellen
Tijdens de kennissessie was Albert Heijn aanwezig om te vertellen over hoe je het als werkgevers kan aanpakken. Albert Heijn heeft 2070 participanten doelgroep banenafspraak in dienst en heeft met alle WerkgeversServicepunten in Nederland werkafspraken gemaakt. Om deze mensen te begeleiden heeft AH twaalf interne jobcoaches in dienst en werken ze met e-learning. Naast de jobcoach krijgt een participant een buddy in de winkel waar hij werkt. Deze buddy’s krijgen een interne training en soms als aanvulling de Harrie Helpt Training die WSP gratis aan werkgevers aanbiedt.
AH-jobcoach Wessel Brands: ‘Het maakt niet uit welke diagnose iemand heeft, lekker boeien, wat betekent het voor het werkvloer? Mijn werk is heel simpel: gewoon een goed gesprek voeren en de juiste vragen stellen. Dat betekent niet oordelen en uitgebreid bespreken over wat iemand nodig heeft. Ik ga vervolgens op zoek naar een passende winkel. De Albert Heijn XL is bijvoorbeeld niet voor iedereen weggelegd. Sommige kandidaten passen beter bij een kleinere, dorpsere winkel’.

Loyale medewerkers
AH-lead Inclusiviteit Amanda van der Swart: ‘Iemand plaatsen is niet de grootste uitdaging. Duurzaam plaatsen wel. Doelgroepregister of niet. Mensen bij de organisatie houden is belangrijk met deze arbeidsmarkt. Wat heeft iemand nodig? Geef dat! Je krijgt er heel loyale medewerkers voor terug en dat is winst’.

Kon je er niet bij zijn en wil je de PowerPoint-presentaties van deze kennissessie ontvangen? Stuur een mailtje naar info@wspmiddenbrabant.nl