Workshops helpen hbo- en wo-afgestudeerden naar baan

Datum: 30 september 2021

Workshop hoogopgeleiden

Jongerenpunt Midden-Brabant heeft samen met WSP Midden-Brabant een reeks workshops georganiseerd voor twaalf hbo- en wo-afgestudeerden die moeite hadden met het vinden van een plekje op de arbeidsmarkt. En met succes! Ze zijn allemaal in meer of mindere mate in beweging en drie hebben al een baan gevonden!

In een tijdsbestek van drie weken hebben er acht workshops plaatsgevonden in het Spoorpark in Tilburg. Twaalf hbo- en wo-afgestudeerden konden zelf kiezen aan welke workshops ze deel wilden nemen, maar ze hebben bijna allemaal alle workshops gevolgd! Onderwerpen als Arbeidsmarktinformatie, Je brein de baas blijven en Netwerken kwamen aan bod. Tijdens de workshops ontstond er saamhorigheid onder de deelnemers in de groep. Ze zaten immers in hetzelfde schuitje. Iedereen was heel open naar elkaar en ze wilden elkaar ook graag helpen. Nu, een paar maande later, willen ze elkaar weer zien om te kijken waar iedereen staat.

“Met de groep medecursisten heb ik een speciale band opgebouwd doordat we in het ‘zelfde schuitje’ zaten.” – Inge

Jolijn Vugts is jongerenregisseur bij Jongerenpunt Midden-Brabant en heeft in de afgelopen jaren veel jongeren gesproken. “Tijdens mijn gesprekken kwam ik er achter dat een aantal jongeren niet direct ergens terecht kunnen op het moment dat ze zijn afgestudeerd, uitvallen of een verkeerde keuze hebben gemaakt. Vooral hbo- en wo-afgestudeerden meldden zich bij ons wanneer ze te lang blijven ‘hangen’ bij een bijbaan, omdat ze niet weten hoe ze die ‘grote mensenbaan’ moeten vinden.” Onderwerpen als onzekerheid, hoe werkt de arbeidsmarkt, waarom word ik steeds afgewezen of ik krijg steeds te horen dat ik te weinig ervaring hebben kwamen steeds terug in deze gesprekken.

Laura Muller, adviseur bij WSP Midden-Brabant, komt jaar in jaar uit al jongeren tegen die zich melden voor een uitkering. “Het is natuurlijk vreemd dat deze doelgroep zich voor een uitkering moet melden. Dit jaar was het moment dat ik daar echt meer voor wilde gaan doen en zodoende kwam ik in contact met Jolijn Vugts, van Jongerenpunt Midden-Brabant, die dezelfde ambitie had. Om deze jongeren beter te informeren en de juiste ondersteuning te kunnen bieden, hebben we samen deze workshopreeks opgezet”, vertelt Laura.

De insteek was heel laagdrempelig. Jongeren uit de regio zonder uitkering konden zich zelf aanmelden via Jongerenpunt Midden-Brabant. Fontys en Tilburg University hebben ons geholpen om deze workshops onder de aandacht te brengen bij de doelgroep. Zodra iemand zich aanmeldde werd er contact gezocht om te peilen waar diegene stond in het arbeidsproces. Jolijn: “Uit ervaring weten we dat het heel belangrijk is om naast de jongere te gaan staan en ze een stukje één op één begeleiding te geven totdat ze de juiste plek hebben gevonden. We zetten ze in hun eigen kracht en laten ze zelf aan de slag gaan, maar we zijn er wel voor ze als er een tegenvaller is of als ze het even niet meer weten.”

“Mijn zelfvertrouwen heeft dankzij de workshops een boost gekregen. Het is niet erg om hulp te vragen als dat nodig is.” – Bo

Talent uit Midden-Brabant behoorde ook tot de workshops die gegeven werden. Normaal gesproken heeft Talent uit Midden-Brabant een andere doelgroep, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, maar speciaal voor deze groep werd het format van de video aangepast. De video’s van de jongeren zijn niet terug te vinden op Talentuitmiddenbrabant.nl. Zij mogen zelf bepalen hoe zij deze video willen gebruiken.

Alle twaalf deelnemers zijn in meer of mindere mate in beweging. Drie jongeren hebben een (ontwikkel)baan gevonden, drie jongeren zijn aan het netwerken met werkgevers, twee jongeren gaan doorstuderen, eentje is gestart als zelfstandig ondernemer en de anderen zijn met een coach aan de slag.

In februari 2022 staat er een nieuwe reeks workshops op de planning. Wordt vervolgd!

Tekst: WSP Midden-Brabant
Afbeeldingen: Jongerenpunt Midden-Brabant