10 nieuwe HARRIE’s

Datum: 24 mei 2022

Sinds donderdag 19 mei hebben we er 10 nieuwe HARRIE’s bij! 10 mensen hebben met succes het certificaat behaald na de vantweedaagse HARRIE Helpt training.

Realisten

Trainers Josje en Luca van CNV Jongeren hebben er een succes van gemaakt, zo horen we van deelnemers Vivia en Arnold. Zij hebben het steevast niet meer over ‘mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt’ of ‘mensen met een arbeidsbeperking’, maar over ‘realisten’. Arnold: “Een realist is iemand met een fysieke, mentale of sociale afstand tot de arbeidsmarkt.” WSP-adviseurs Sander Lagarde en Bo de Haan hebben het traject begeleid.

Niet invullen maar vragen

Vivia, leidinggevende op de inbound- en retourafdeling van Ingram Micro merkte dat ze geen binding had met ‘realisten’. Ze voelde afstand en vroeg zich af of ze iets kon doen om beter begrip te hebben en goed met medewerkers om te gaan. Vivia: “De HR-afdeling is gaan spitten kwam met de HARRIE Helpt training aanzetten. Ik heb me meteen opgegeven.” De training geeft meer dan ze verwachtte, want ze heeft nu voorbeelden en tools waar ze zelf iets mee kan doen in de praktijk. Ze geeft aan dat ze als leidinggevende beter begrip heeft voor haar mensen en dat ze elkaar beter kunnen vinden. Ze vond het eerder lastig om een gesprek met medewerkers aan te gaan. Vivia: “Dan wist ik niet hoe het ging lopen. Nu is met de tips en tricks uit de training de drempel verlaagd. Toen een ‘realist’ op de eerste trainingsdag haar verhaal vertelde, kreeg ik een veel beter beeld bij de belevingswereld. Ik weet nu: niet invullen, maar vragen!”

Aanvulling op persoonlijkheid en functioneren

Voor Arnold, teammanager Valuated Services bij Audax Logistiek bv, is de HARRIE Helpt training een onderdeel van het Talent Programma van Audax. Het helpt hem om zich verder te bekwamen. Hij werkt nu zes jaar met ‘realisten’, die eenvoudige taken met een lage drempel uitvoeren, zoals stickeren van magazines en samenstellen van tijdschriftpakketten voor in de winkels. Arnold is nu een HARRIE en noemt dit een aanvulling op zijn persoonlijkheid en functioneren. Ook Arnold heeft tools aangereikt gekregen om de dagelijkse gang van zaken op een andere manier aan te vliegen. Hij vertelt over de realist van de eerste trainingsdag: “Er was een dame die haar hele leven al in een rolstoel zit, waardoor zij veel dingen niet kan. Het was mooi om te horen hoe zij toch vanuit positiviteit een plekje heeft weten te realiseren. Ik vind dat heel krachtig en een voorbeeld voor mensen met minder problemen.”

Ontdekkingstocht

“Een ontdekkingstocht voor jezelf”, zo noemt Arnold de tweedaagse HARRIE-training. “Hoe ga je naar mensen kijken? Niet iedereen met autisme is hetzelfde, net zoals jij en ik niet hetzelfde zijn.” Arnold is tevreden over de tools waar hij wat mee kan, zoals de motivatie en balanskaart. Met de balanskaart worden samen vragen beantwoord om in kaart te brengen wanneer het goed en slecht met iemand gaat, hoe je dat kunt zien en hoe je er als collega mee om kunt gaan. Arnold: “Dat doe je gezamenlijk.”

10 ideale collega’s

De Midden-Brabantse arbeidsmarkt is weer 10 tevreden en competente HARRIE’s rijker. 10 ideale collega’s van iemand met een arbeidsbeperking. Van een realist dus. Gefeliciteerd namens alle collega’s van WSP Midden-Brabant!

Over de HARRIE Helpt training

Wil je meer weten of zelf HARRIE worden? Meer informatie en aanmelden vind je hier. Zegt het voort!

De deelnemers, nu gecertificeerde HARRIE’s, zijn werkzaam bij Audax, Brouwers Groenaannemers, Ingram Micro, Fixami, GXO en Sacha.