11 nieuwe HARRIE’S die een ideale collega worden van iemand met een ondersteuningsbehoefte

Datum: 5 juli 2024

Alle collega’s van WerkgeversServicepunt Midden-Brabant feliciteren de elf nieuwe HARRIE’s met hun behaalde certificaat en wensen ze veel succes en werkplezier in de dagelijkse praktijk!

Deelnemers
Renée Kelder van Gemeente Tilburg, Nicole van Oers van Riforce, Lotte Verhoeven van Olympia, Edwin Simon en Elise van den Hurk van JDA Verkeer & Veiligheid, Lieke Ketelaars en Debby van der Velden van Tzorg, Yordi Bogaers van Kreemers Groenservice, Kevin van Trijp en Reinanda van Ingen van Vebego Groen en Niki Veeger van Wyzer. Trainers: Marieke van Andel en Valerie van Kemenade

Wat is een HARRIE?
HARRIE staat voor Hulpvaardig, Alert, Realistisch, Rustig, Instruerend en Eerlijk. Een HARRIE-training leid je op tot de ideale collega van iemand met een ondersteuningsbehoefte. Iemand met een ondersteuningsbehoefte wordt ook wel een realist genoemd. Het doel is werkgevers te ondersteunen bij een succesvolle, duurzame plaatsing van mensen die vanuit een kwetsbare arbeidsmarktpositie komen.

Achtervang

Wat hebben de cursisten geleerd tijdens de cursus? “Geduldig zijn”, vertelt Debby. “Ik heb de neiging te snel te gaan. Je moet mensen ruimte geven, want iedereen heeft zijn eigen tempo. Je moet blijven inhaken op de behoeften van een ander en vragen ‘wat heb je nodig?’ in plaats van ‘dat gaan we doen’.” Lieke heeft geleerd te coachen zonder iemand anders dan anderen te behandelen: “In ons bedrijf werken we met heel verschillende realisten. Je wil dat ze zich gewoon onderdeel voelen van het team, maar wel achtervang hebben als het even niet gaat.”

Iemand verder helpen in de maatschappij
Tijdens de HARRIE-training krijgen deelnemers informatie, theorieën, praktijkvoorbeelden en tools om hen te helpen bij de begeleiding. “De roddelmethode vond ik een leuk onderdeel van de cursus” vertelt Edwin. “Eerst doet een mede-cursist uitgebreid zijn verhaal. Vervolgens mogen de andere cursisten eerst heel veel vragen stellen en daarna mogen ze heel veel oplossingen bedenken. Een leuke intervisie methode’. Jordi: ‘Deze cursus heeft me een nog bredere kijk gegeven. Je wil een realist niet alleen een werkplek bieden, maar ook begeleiden en verder helpen in de maatschappij.” Renée: ”Deze cursus geeft je heel veel handvaten die ik zeker ga gebruiken.”

Hart-werken
Trainer Marieke: “Ik geef deze training meermalen per week. Het is helemaal niet ingewikkeld, maar deze cursus geeft je wel vele eyeopeners. Ik zie ook vaak dat het mensen bevestigt dat ze de HARRIE-competenties al in zich hebben. En dat is meer waard dan mensen zelf denken. Opnieuw een bewustwording. Wat ik ook heel leuk vind is dat mensen zeggen dat ze het heel waardevol vinden om ervaringen uit te wisselen met mensen uit andere branches en organisaties. Dit is echt ‘hart-werken’. Onze cursisten maken het verschil tussen dat iemand die ze begeleiden een rot dag heeft of fijn kan werken”.

Wil je zelf een HARRIE-training volgen of wil je één van je werknemers opgeven? Meer informatie en aanmelden