13 nieuwe Harries nemen hun collega’s bij de hand

Datum: 13 oktober 2022

11 oktober 2022

Alle deelnemers aan de Harrie Helpt training krijgen een certificaat. Trainer Josje zegt dat ze letterlijk een sticker hebben verdiend. Het is een sticker die ze ergens op hun werkplek kunnen opplakken, om te laten zien dat ze een Harrie in huis hebben. In de groep heerst een leuke sfeer en er wordt veel gelachen.

Eerst goed luisteren

De trainers laten alle deelnemers een kaart pakken die uitdrukt hoe ze de Harrie training hebben ervaren. Een deelnemer heeft een afbeelding van een hond met grote flaporen gepakt: “Ken je die reclame dat de hond eerst zijn oren omhoog doet en dan blaft?” De deelnemer geeft aan dat hij heeft geleerd om eerst goed te luisteren voordat hij zelf zijn mond opendoet of conclusies trekt. Een andere deelnemer heeft veel handvatten gekregen, waarbij elk tasje op zijn kaart een ander handvat heeft. Zijn buurman reageert lachend: “Goed verzonnen. En dat zonder drank.” Deze buurman heeft een goal uitgezocht, omdat ze allemaal hier zijn met hetzelfde doel, namelijk om mensen te helpen en te begeleiden in het reguliere arbeidsproces.

Hand-in-hand

Een andere deelnemer heeft een kaart met kinderen die hand-in-hand staan uitgekozen. Zij geeft aan dat het hand-in-hand staan symbool staat voor het bij de hand nemen, het meenemen van haar mensen. Zo gaan ze samen op weg om te ontwikkelen. Een deelnemer die in de schoonmaakbranche werkt heeft een kaart gekozen met handen erop die aan een touw trekken: “Wij lijden onder het personeelstekort, maar samen kunnen we het wel recht trekken.” Trainer Ryan heeft een boot met veel mensen gekozen. Hij vond het een gezellige dag, “ook belangrijk” en koos de boot omdat iedereen hetzelfde doel heeft, namelijk mensen begeleiden zodat ze zelfstandig aan de slag kunnen in de arbeidsmarkt.

Mensen hebben aandacht nodig

Een deelnemer koos een stapel boeken die symbool staat voor de stapel informatie die ze mee naar huis kan nemen en in haar werk kan inzetten. Voor haar had de training echt meerwaarde en ze heeft veel tips gekregen om mee aan de slag te gaan. Een andere deelnemer koos een hond, want dieren houden van aandacht en hebben dat ook nodig, net als mensen: “Als je mensen de nodige aandacht geeft, kom je samen verder.”

Snoepwinkel

De deelnemer die allemaal gekleurde poppetjes koos, vertelt dat die symbool staan voor de diverse groep, waarin hij zich prettig en veilig heeft gevoeld. Hij vindt de training echt een soort snoepwinkel vol dingen van iedereen om mee te nemen en te gebruiken. Tot slot koos een deelnemer kinderen die hand-in-hand staan met een groene ballon. Zij vertelt dat dit symbool staat voor het aan de hand nemen van realisten (mensen met een arbeidsbeperking) om ze te begeleiden naar een normale werkplek. Zij heeft daar vertrouwen in, de ballon staat symbool voor hoe zij positief in het leven staat.

Zo trots als een pauw

De trainer koos een kaart met een pauw. Zij is zo trots als een pauw op de groep. Ook zitten in de veren allemaal oogjes, symbool voor anders kijken. Als je op een bepaalde manier naar mensen kijkt, bijvoorbeeld haar broertjes, dan is er veel mogelijk. Bij een andere blik kan dat allemaal niet. De trainer: “Ik zou zo één van mijn broertjes aan jullie overleveren.” Tot slot kiest WSP-adviseur Sander Lagarde een wielerpeloton. Sander: “We krijgen een steeds groter “peloton” aan werkgevers die de ideale collega van realisten zijn. Ook vandaag zijn er weer meer Harries bij gekomen, een feestje waard!”

De trainers sluiten de training af, bedanken iedereen en krijgen veel bedankjes terug. Namens WSP Midden-Brabant: Harries, gefeliciteerd!

De Harries komen uit de organisaties: Audax Logistiek BV, HVE Elektrotechniek BV, Breman, D.S.G. Schoonmaakbedrijf, JDA Verkeer en Veiligheid BV, Ingram Micro, Gemeente Dongen, Peuterdorp, Kinderstad Tilburg en Tempo Team Performance Management.

Meer weten over de Harrie Helpt training? Lees het op deze website.