HARRIE’s hebben tools om deuren bij mensen te openen

Datum: 4 juli 2022

Goede begeleiding in organisaties voor een duurzame werkplek

De Midden-Brabantse arbeidsmarkt is weer 9 HARRIE’s rijker: 9 ideale collega’s van mensen met een arbeidsbeperking. Stanley van Innofa vertelt na afloop van de HARRIE-training: “Ik heb nu tools om de deuren bij mensen te openen.” WSP-adviseur Bo de Haan: “Het is zo belangrijk dat nieuwe collega’s goed begeleid worden in de organisaties, voor een duurzame en prettige werkplek.” Alle collega’s van WSP Midden-Brabant feliciteren de nieuwe HARRIE’s met hun certificaat en wensen hen veel inspiratie, succes en werkplezier in de dagelijkse praktijk!

Groot verteltalent en veel interactie

We schuiven aan bij het laatste halfuurtje van de tweedaagse HARRIE Helpt training. Bijna krijgen 9 deelnemers hun HARRIE certificaat en daarmee zijn ze de ideale collega van ‘realisten’ [positieve term voor de nieuwe collega, iemand met een arbeidsbeperking – red.]. De inspirerende trainers Theo Duijker en Ryan Groot Kormelink hebben een groot verteltalent. Ze maken de training ook behoorlijk interactief: we zitten net 5 minuten binnen en ons wordt al 2 keer iets gevraagd. De trainers sluiten de training af met een verhaal.

“Jij moet mij helpen!”

Trainer Ryan: “Ik wil oplossingsgericht werken uitleggen aan de hand van een anekdote. Een jongeman was als nieuwe collega bij een bedrijf aan de slag gegaan, met een HARRIE als collega. De jongen zit in een rolstoel en heeft een stoma. Op een dag wint hij twee vrijkaartjes voor een wedstrijd van Ajax en besluit zijn HARRIE-collega mee te vragen. De twee kennen elkaar niet echt goed, maar hebben een goede klik en zijn allebei fan van Ajax. Als ze samen op de tribune zitten, gebeurt er iets. De stoma van de jongen schiet los en hij kijkt zijn collega paniekerig aan. “Jij moet mij helpen!”, zegt de jongen. De collega weet even niet wat hij moet doen. Hij heeft geen ervaring met stoma’s en wordt er ook een tikje onpasselijk van.”

Wat zou jij doen?

Ryan legt het verhaal even stil en vraagt de aanstaande HARRIES: “Wat zou jij doen in deze situatie?” De deelnemers kijken elkaar aan, het wordt rumoerig en ik hoor iemand zeggen: “Hoe kan ik oe helpen?”. Deze reactie krijgt bijval van de anderen. Ryan kijkt geheimzinnig. Hij zegt dat niets fout is, maar dat dit een valkuil is waar je gemakkelijk in kan trappen. De magische wedervraag is: “Wat had je gedaan als ik er nu niet was geweest?”

“Wat had je gedaan als ik er nu niet was geweest?”

De collega in het verhaal stelt deze vraag aan de jongen: “Wat had je gedaan als ik er nu niet was geweest?” De jongen reageert eerst geïrriteerd. Hij wil gewoon dat de stoma weer wordt vastgemaakt. Kort daarna begint de jongen toch na te denken en hij zegt: “Ik zou naar één van de EHBO-posten zijn gegaan.” En daar gaan ze, de nieuwe collega in rolstoel met zijn losse stoma en de HARRIE: op weg naar de dichtstbijzijnde EHBO-post voor professionele hulp.

De juiste vragen stellen

Moraal van dit verhaal? Als HARRIE leer je de juiste vragen te stellen, waardoor iemand zélf met een oplossing komt. Trainer Theo doet ook nog een duit in het zakje. Hij was leidinggevende en iedere dag kwamen de managers met problemen naar hem toe. Hij dacht met ze mee, ging ook aan de slag met het probleem en was daar veel tijd mee kwijt. Op een dag vroeg hij de managers eerst: “Heb je zelf al een oplossing bedacht?” De managers gingen nadenken en kwam vaak zelf met een goed idee. Toen hij dit drie keer bij iedereen had gedaan, kwamen de managers niet meer. Ze wisten dat deze vraag zou komen en gingen zelf al met hun oplossing aan de slag. Natuurlijk dacht Theo met ze mee als het nodig was. Theo tegen de deelnemers: “Bedenk dus maar eens wat je met al die vrije tijd gaat doen!”

Profiteren van elkaars ervaringen

De deelnemers vinden het prettig dat zij de training in een gemêleerde groep hebben gevolgd. Zo hebben zij kunnen profiteren van de ervaringen van iedereen. Ad Kreemers van Kreemers groenservice merkt op dat hij heeft genoten van de leuke groep en dat hij nu kennis heeft gemaakt meer inzichten en benaderingen dan die hijzelf zou kunnen bedenken.

Tools om de deuren bij mensen te openen

Vlak voordat de deelnemers hun HARRIE certificaat ontvangen van WSP-adviseur Bo de Haan, pakken zij een kaart waarvan de afbeelding uitdrukt hoe zij de training hebben ervaren. Hier komen mooie reacties op de HARRIE training uit naar voren. Stanley van Innofa heeft sleutels op zijn kaart staan, want: “Ik heb nu tools om de deuren bij mensen te openen.” Zijn collega Angelique Blewanus heeft een stapel stenen. Angelique: “De stenen liggen op elkaar, want we bouwen aan ons team, ons HARRIE team.” Zij heeft nu inzicht in hoe de realist zich voelt, dat het geen aparte doelgroep is en dat het belangrijk is om iedereen gewoon te behandelen.

“We bouwen aan ons team, ons HARRIE-team.”
– Angelique Blewanus, Innofa

Blind vertrouwen

Musah Tehupelasury, ook van Innofa, heeft een kaart met puzzelstukjes erop, want hij kan nu “alles beter met elkaar in verbinding brengen”. Niek Staats van Niek Staats Tuin- en boomverzorging heeft een hond gekozen, omdat die symbool staat voor blind vertrouwen. Niek: “Wat ik vooral aan de cursus heb gehad, is dat ik beter inzicht heb in en onder woorden kan brengen hoe ik denk en hoe ik dingen aanpak. Ook voor mezelf.” Jop van de Wouw van Repay HRM vertelt dat veel al bekend was, maar dat het goed is om te weten hoe het ook alweer zit.

“Ik kan nu alles beter met elkaar in verbinding brengen.”
– Niek Staats, Niek Staats Tuin- en boomverzorging

Samen het touw oppakken

Richard van Dun van het distributiecentrum van Albert Heijn heeft een kaart met handen die een touw vastpakken. Richard: “Ik ga nu samen met nieuwe collega’s het touw oppakken om zo iets zinvols te doen in de maatschappij.” Frans van Loon, werkzaam bij ETZ ziekenhuis heeft een wipwap gekozen: “Want straks heb ik met realisten een betere balans.” Mark van Beurden, ook werkzaam bij ETZ: “Ik heb een zon gekozen, want de zon gaat schijnen met de jongen die ik aan het begeleiden ben, ook in zijn toekomst.”

“Ik heb met realisten straks een betere balans.”
– Frans van Loon, ETZ ziekenhuis

Een duurzame werkplek

Tot slot deelt WSP-adviseur Bo de Haan de certificaten uit. Zij richt nog wat positieve woorden aan de deelnemers: “Het is zo belangrijk dat realisten op een goede manier begeleid worden in de organisaties, voor een duurzame plek in de arbeidsmarkt.” Samen met WSP-adviseur Sander Lagarde coördineert zij de HARRIE trainingen in de regio.

Gefeliciteerd!

Alle collega’s van WSP Midden-Brabant feliciteren de nieuwe HARRIE’s met hun certificaat en wensen hen veel inspiratie, succes en werkplezier in de dagelijkse praktijk!

Meer weten?

Meer weten over de HARRIE Helpt-training? Bezoek de website van WSP Midden-Brabant:
https://www.wspmiddenbrabant.nl/diensten/personeel-opleiden/harrie-training/