Terugblik op ‘kennissessie duurzame inzetbaarheid’

Datum: 28 mei 2024

Op 23 mei vond de ‘Kennissessie duurzame inzetbaarheid’ plaats. Wat een inspirerende middag was het! Maar liefst 70 enthousiaste deelnemers meldden zich aan. De aftrap werd gedaan door Wouter Vinke, die ons een geweldige line-up van sprekers presenteerde, elk met hun eigen boeiende verhaal over duurzame inzetbaarheid.

Dokter Chantalle Burgers beet het spits af met haar lezing ‘Leefstijl loont’. Als huisarts en leefstijlarts heeft ze een passie voor het aanpakken van de oorzaken van klachten in plaats van alleen de symptomen te bestrijden. Haar doel? Zorgen dat mensen zich weer goed voelen. Hoe fantastisch is dat! Chantalle deelde ook een schat aan praktische tips voor werkgevers over hoe zij samen met hun medewerkers kunnen werken aan een gezonde leefstijl.

Daarna nam Anton van Schaijk van het UWV het woord. Hij onthulde de geheimen van de afdeling voorzieningen van het UWV, een verborgen juweeltje binnen deze organisatie. Anton vertelde ons over de vele regelingen en hulpopties die beschikbaar zijn om duurzame inzetbaarheid te bevorderen. De mogelijkheden zijn eindeloos, al hangen ze wel af van de specifieke situatie.

De middag werd afgesloten met een indrukwekkend verhaal van ‘Parkinfluencer’ Annelien Oosterbaan. Zij is fitter dan de meesten van ons ooit zullen zijn, met triatlons en de Vierdaagse op haar naam. Maar haar leven veranderde drastisch toen ze op haar 33e de diagnose Parkinson kreeg. Annelien werkt nu als verzekeringsarts bij het UWV en doet onderzoek naar Parkinson bij vrouwen aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze deelde haar persoonlijke reis van het omgaan met de diagnose, het hervinden van zichzelf en het opbouwen van een succesvolle carrière ondanks alles. Haar verhaal bevatte ook waardevolle inzichten over hoe werkgevers om kunnen gaan met medewerkers met een chronische aandoening, en helaas ook voorbeelden van waar dit nog te kort schiet.

Ondanks een klein technisch probleem tussen de tweede en derde spreker, kijken we terug op een enorm geslaagde bijeenkomst vol inspirerende verhalen en praktische tips. Het was een middag om niet snel te vergeten!