Tilburg University realiseert 79% van target Banenafspraak

Datum: 19 september 2023

De wet Banenafspraak betekende voor Tilburg University (TiU) dat ze voor 2027 maar liefst negentig participatiebanen moesten creëren. Wsp-accountmanager Mariska Corvers: ‘Zeven á acht jaar hebben de universiteit en het WerkgeversServicepunt Midden-Brabant nauw samengewerkt. We hebben een plan opgesteld en inmiddels hebben we 77 mensen met afstand tot de arbeidsmarkt geplaatst die binnen de Wet Banenafspraak vallen. En dat zijn bijna allemaal duurzame banen. Dat is echt een prachtig resultaat’. Tilburg University heeft hiermee 79% van haar banentarget gerealiseerd. Hiermee loopt TiU voorop in vergelijking met de andere universiteiten in Nederland.
Mariska: ‘Iedereen wil zich nuttig voelen en meedoen. Mensen die jaren langs de lijn stonden, maar steeds uitvielen bij reguliere banen, zijn blij dat ze nu eindelijk een baan hebben gevonden. Het zijn mensen die lastig opboksen tegen reguliere kandidaten. We hadden een kandidaat van veertig jaar die bij meer dan dertig bedrijven had gewerkt. Hij wilde heel graag werken, maar wist geen baan te behouden, omdat zodra hij aan het werk ging, last kreeg van zenuwen en miscommunicatie. En sommige kandidaten kunnen niet goed tegen prikkels en kunnen niet heel goed samenwerken met collega’s, maar zijn bijvoorbeeld geweldige controllers’.

Samenwerking

Wsp-accountmanagers, wsp-werkmakelaars en de afdeling HR van de universiteit hebben goed gekeken naar wie waar past. Welke afdelingen en werkzaamheden er waren op de campus. Er vonden veel gesprekken plaats om de juiste kandidaat op de juiste plaats te krijgen. Mismatches waren een onderdeel van het proces. De 77 mensen die zijn geplaatst krijgen bijna dagelijkse jobcoaching. Er zijn drie jobcoaches van Kikmaat betrokken bij de kandidaten. Mariska: ‘Na drie jaar proberen we dat af te bouwen, maar sommigen houden dat iedere dag’.

Melissa de Kort, HR-(beleids)adviseur Tilburg University: ‘Wat voor ons succesvol werkt, is dat wij bij WSP Midden-Brabant met vaste contactpersonen samenwerken, met ieder hun eigen expertise. Zo hebben wij een vaste werkmakelaar die ons ondersteunt bij de werving en selectie van de participatiedoelgroep, een accountmanager arbeidsmarkt waar wij op strategisch gebied mee kunnen schakelen, een adviseur vanuit het UWV inzake Wajong-kandidaten en inmiddels een drietal jobcoaches vanuit Kikmaat die fysiek op onze campus werkzaam zijn ten behoeve van het begeleiden van de participatiedoelgroep. Periodiek zitten we met samen om ontwikkelingen te evalueren en daar waar nodig bij te sturen. Deze geoliede samenwerking en alle ondersteuning en hulp die wij vanuit WSP Midden-Brabant krijgen, heeft er zeker aan bijgedragen dat nagenoeg alle tijdelijke contracten die van rechtswege eindigden inmiddels zijn omgezet naar een vast contract bij Tilburg University’.

Groot talent, kleine beperking

Veel van de bemiddelden hebben lager geschoold werk. De universiteit heeft echter veel makkelijkere functies zoals schoonmaak uitbesteed. Maar uiteindelijk zijn er ondanks dat heel veel mensen bemiddeld. Denk aan functies zoals receptionisten, beheerders, toezichthouders en postbezorgers. Een deel van de kandidaten heeft een baan voor hoger opgeleiden gevonden. Ze zijn nu bijvoorbeeld ondersteuner van een hoogleraar of hebben een baan bij beleid of ict. Een aantal is zelfs gepromoveerd. Voor sommigen is er een niet eerder bestaande baan op maat gecreëerd. Mariska: ‘Negentig banen zoeken voor mensen uit de doelgroep is een complex vraagstuk, maar heel dankbaar werk. De kandidaten zijn blij dat ze een passende baan hebben gevonden en uiteindelijk is ieder bedrijf heel erg blij met deze mensen’.