Aanstelling en ontslag

Alles over de wet- en regelgeving

Je adviseur van WerkgeversServicepunt (WSP) Midden-Brabant kan je alles vertellen over het aanstellen en ontslaan van personeel. Als dat nodig is, brengt hij of zij je in contact met de juiste specialist.

Aanstelling

Wanneer je een nieuwe werknemer in dienst neemt, kom je voor belangrijke keuzes te staan. Neem je de werknemer in loondienst of kies je voor een aanstelling via een detacherings- of uitzendbureau? En met welke wet- en regelgeving moet je rekening houden?

U neemt een werknemer in loondienst (tijdelijk of vast)
Op 1 januari 2020 werd de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) ingevoerd. Dit heeft gevolgen voor werkgevers met personeel in loondienst.

Zo heeft de WAB invloed op:

  1. Contractverlengingen
  2. Het gebruik van oproep-, nuluren- en minmax contracten
  3. Het gebruik maken van Payrolling
  4. Het ontslagrecht en de hoogte van de transitievergoeding
  5. Het soort contract, tijdelijk of vast bepaald de hoogte van de WW premie

Meer informatie over de gevolgen van de nieuwe wet- en regelgeving vind je op de websites van het UWV en Rijksoverheid.

Je kiest voor een werknemer op uitzend- of detacheringsbasis
Dan kun je kiezen uit verschillende commerciële uitzend- en detacheringsorganisaties. Detachering kan ook via de leerwerkbedrijven die samenwerken met WSP Midden-Brabant.

Ontslag

Vanaf 1 juli 2015 bepaalt de reden voor ontslag de verdere route van het ontslag. Vanaf 1 januari 2020 is daar de ‘cumulatiegrond’ (een combinatie van redenen) bijgekomen. Wanneer je iemand ontslaat om bedrijfseconomische redenen of vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid, leg je het ontslag voor aan UWV. In alle andere gevallen beoordeelt de kantonrechter het ontslag. Meer informatie hierover vind je op de website van UWV.

Heb je vragen?

Wil je kosteloos advies over het aannemen of ontslaan van personeel? Neem dan contact op met een van de adviseurs van het WSP Midden-Brabant.

Contact? Bel of mail ons!

Ben je op zoek naar personeel? Heb je een vraag over sociaal ondernemen, personeel opleiden of wil je meer informatie over onze dienstverlening? Neem contact op met onderstaande adviseur die jouw sector vertegenwoordigd. Op basis van jouw behoefte pakt de juiste professional jouw vraag op.

Rilana de Bruine

Logistiek

Mariska Corvers

Leisure | Zakelijke dienstverlening

Margot de Brouwer

Techniek

Marieke van Kempen

Zorg en Welzijn | Retail