Strategische personeelsplanning

Plan je personeel strategisch

Heb je in jouw personeelsplanning rekening gehouden met eventuele veranderingen binnen je bedrijf of veranderingen in de vraag naar jouw producten/diensten? Je kunt je voorstellen dat het belangrijk is personeel op de juiste momenten in te zetten. In een drukke periode is de personeelsbehoefte hoger dan in het laagseizoen. Dat is logisch, maar hoe ga je daar als ondernemer mee om? Een strategische personeelsplanning kan daarbij helpen.

Heb je help nodig bij het strategisch plannen van personeel?
Sociaal ondernemen is het focussen op sociale, maatschappelijk verantwoorde doelen, naast de economische doelen
Werken in Waalwijk

Wat is een strategische personeelsplanning?

Een strategische personeelsplanning is een middel dat u helpt een beeld te krijgen van toekomstige uitdagingen op het gebied van personeel. Dus: welke veranderingen verwacht u in de (nabije) toekomst en wat is daarbij horende personeelsbehoefte? Een strategische personeelsplanning is een combinatie van een evaluatie van de huidige personeelsplanning, de toekomstige veranderingen en een plan van aanpak.

Daarom kies jij voor een strategische personeelsplanning

Een strategische personeelsplanning is niet iets wat u zomaar maakt. Er gaat werk in zitten, maar geloof ons als we zeggen dat u er profijt van heeft. De markt waar uw bedrijf zich in begeeft is constant in beweging en uw bedrijf beweegt daarin mee. Tel daar de krapte of juist de ruimte op de arbeidsmarkt bij op en komt er snel achter dat het maken van een doordachte, toekomstbestendige personeelsplanning u helpt om te gaan met de uitdagingen van de toekomst.

Contract onbepaalde tijd - kamal
Succesverhaal sociaal ondernemen

De resultaten van een strategische personeelsplanning

  • Een duidelijk beeld van het benodigde personeel om uw bedrijfsdoelstellingen te behalen
  • De planning biedt u zekerheid dat uw personeelsbestand zo is ingericht antwoord te kunnen geven op toekomstige ontwikkelingen
  • Met de planning kunt u sturen op een optimale inzet van uw personeel. U weet precies wat er nodig is, en wat niet
  • Medewerkers krijgen meer inzicht in de organisatie en hun rol daarbinnen
  • Het is voor medewerkers duidelijk waar zij naartoe werken. Toekomstige veranderingen worden in kaart gebracht en iedereen weet welke begeleiding of coaching daarbij nodig zijn

In 5 stappen toekomstbestendig

  1. Het maken van een strategische personeelsplanning begint met het duidelijk maken van de urgentie ervan. Medewerkers moeten het nut ervan inzien en toegewijd zijn om er aan mee te werken. Zonder draagvlak lukt het niet de planning succesvol en toekomstbestendig op te zetten.
  2. De strategische koers moet worden vertaald naar de personeelsbehoefte. U brengt het huidige personeelsbestand en de toekomstige personele behoefte in beeld. Zowel op kwalitatief als kwantitatief vlak.
  3. De analyse van de personeelsbehoefte geeft antwoord op de vragen wie u nu nodig heeft, wie u in de toekomst nodig heeft en hoe dit zich verhoudt tot het huidige personeelsbestand.
  4. De vierde stap is het vaststellen van het plan en het uitrollen van de strategische planning.
  5. De laatste stap is het integreren en borgen van de strategische personeelsplanning in uw organisatie.
Medewerkers bakkerij baan

Wilt u aan de slag met een strategische planning?

WSP Midden-Brabant helpt u graag bij het maken van een strategische personeelsplanning. Onze adviseurs denken met u mee hoe u antwoord kunt geven op toekomstige uitdagingen. Er zijn tal van mogelijkheden op het gebied van subsidies en andere voorzieningen waardoor een uitbreiding van uw personeelsbestand minder ingrijpend blijkt dan u wellicht verwacht.

Heeft u vragen? Onze adviseurs staan voor u klaar!

Contact? Bel of mail ons!

Ben je op zoek naar personeel? Heb je een vraag over sociaal ondernemen, personeel opleiden of wil je meer informatie over onze dienstverlening? Neem contact op met onderstaande adviseur die jouw sector vertegenwoordigd. Op basis van jouw behoefte pakt de juiste professional jouw vraag op.

Rilana de Bruine

Logistiek

Mariska Corvers

Leisure | Zakelijke dienstverlening

Margot de Brouwer

Techniek

Marieke van Kempen

Zorg en Welzijn | Retail