Oekraïners op weg helpen, letterlijk en figuurlijk

Geert van Logistic Force geeft een Oekraïense vrouw fietsles zodat zij op haar werk kan komen

Naam: Geert van der Werf
Bedrijf: Logistic Force
Sector: Logistiek
Dienst: Sociaal ondernemen

Oekraïners op weg helpen, letterlijk en figuurlijk

Geert van Logistic Force geeft een Oekraïense vrouw fietsles zodat zij op haar werk kan komen

We zitten om tafel met Geert van der Werf, regiodirecteur bij Logistic Force en de Oekraïense Valentyna Karasova, junior bemiddelingscoördinator en spil tussen Logistic Force en Oekraïense mensen. Geert van Logistic Force kwam via WSP-adviseur Bram Bressers in de opvanglocatie, het voormalige GGD-gebouw aan de Ringbaan West in Tilburg. Valentyna viel meteen op omdat ze goed Engels spreekt. En ze zocht werk. Valentyna wil mensen helpen en Logistic Force heeft mensen nodig die anderen willen helpen.

Samenwerken met uitzendbureaus is logisch

Geert vindt het logisch dat WSP ervoor kiest om met een paar uitzendbureaus samen te werken rondom het tewerkstellen van Oekraïense mensen. Logisch, want een goede begeleiding van mensen en match met een bedrijf vraagt om intensieve samenwerking. Normaal gesproken werkt hij samen met WSP-adviseur Bram, zijn contactpersoon vanuit de sector logistiek. Geert heeft een goede connectie met Bram: als er iets is, dan belt hij hem. Nu werkt hij ook samen met Marieke van Kempen vanuit haar rol in het WSP WERKteam Oekraïne, dat ondersteunt bij het tewerkstellen van mensen uit Oekraïne.

“Valentyna viel meteen op omdat ze goed Engels spreekt. Ze wil mensen helpen en dat hebben we nodig bij Logistic Force.”
Geert van der Werf – regiodirecteur Logistic Force

Geert van der Werf, regiodirecteur van Logistic Force

Iedereen is zoekende

Iedereen is zoekende bij het tewerkstellen van Oekraïners. Geert heeft ook inspiratie en kennis gezocht bij andere locaties van Logistic Force in het land. Geert: “Het werken met Oekraïense vluchtelingen is voor iedereen nieuw, dus dan moet je juist samenwerken.” De Oekraïense mensen vragen op hun beurt van alles aan Valentyna. Zij is de spil tussen Logistic Force en de Oekraïense mensen in de opvanglocatie. Valentyna werkt voor Logistic Force in Tilburg, Breda en Den Bosch. Via WSP-adviseur Bram kwam Geert in de opvanglocatie, waar hij Valentyna ontmoette, die meteen opviel omdat ze goed Engels spreekt.

“Het werken met Oekraïense vluchtelingen is voor iedereen nieuw, dus dan moet je juist samenwerken.”
– Geert van der Werf – regiodirecteur Logistic Force

Valentyna

Valentyna komt uit een stadje in de buurt van Kiev en is hoog opgeleid als ingenieur in de voedingsindustrie. Ze had in Oekraïne een eigen zaak met haar man, waar zij samen vrouwenschoenen maakten en verkochten. Ook heeft ze in een callcenter gewerkt voor haar sociale contacten. Op 2 april 2022 is Valentyna in Nederland gekomen met haar zoon. Haar man is oké, hij is veilig maar moet in Oekraïne blijven. Zijn winkel kan weer open sinds de Russen weg zijn uit Kiev. Hoe het verloop van de oorlog zal zijn, is onzeker, maar Valentyna denkt dat ze hier blijft.

De Oekraïense Valentyna is junior bemiddelingscoördinator bij uitzendbureau Logistic Force

“Valentyna is open en sociaal. Ze maakt gemakkelijk contact.”
– Marieke van Kempen, WSP-adviseur

Gelukkiger

Marieke tegen Valentyna: “Je ziet er beter uit dan toen ik je voor het eerst ontmoette, je lijkt nu gelukkiger.” Valentyna zegt dat ze inderdaad minder gestrest is. In de opvanglocatie zijn de kinderen dol op haar. Als ze terugkomt van haar werk, rennen de kinderen met open armen op haar af om te knuffelen. Dat doet haar goed. Geert: “Valentyna wil graag mensen helpen en spreekt goed Engels.” Marieke vult aan: “Ze is open en sociaal en maakt gemakkelijk contact.”

Leuk werk

Valentyna werkt fulltime bij Logistic Force. De Oekraïners komen op kantoor voor een afspraak met haar. Vaak wordt Valentyna door iemand van Logistic Force opgehaald en thuisgebracht; bij mooi weer gaat ze op de fiets. Valentyna vindt het leuk om bij Logistic Force te werken. Ze vindt haar collega’s leuk, ze praat graag met mensen en houdt ook van het computerwerk. In de opvanglocatie werkt Valentyna ook in het weekend, zegt ze met een knipoog. Valentyna heeft een zoon van 15 jaar die werkt bij McDonalds, waar hij weinig salaris krijgt. Het scheelt dat ze geen zorgverzekering meer hoeven te betalen.

Behulpzaam

“Valentyna is heel behulpzaam in het zoeken van passend werk voor Oekraïners,” vertelt Geert. “Het is niet voor iedereen mogelijk, maar áls Oekraïense mensen aan het werk willen, dan helpt Logistic Force ze verder.” Via Logistic Force zijn nu (augustus 2022) ongeveer 40 Oekraïense mensen aan het werk in de regio en iedere week wordt die groep groter. Marieke: “WSP heeft posters opgehangen bij de opvanglocaties met de telefoonnummers van uitzendbureaus die aan WSP verbonden zijn. We willen geen wildgroei aan uitzendbureaus, want dan staat er steeds een ander busje bij de opvanglocatie. Dus we hebben er een paar uitgekozen. Hoe actiever ze zijn, hoe succesvoller.” Logistic Force heeft ook posters met het telefoonnummer van Valentyna opgehangen. Ze werd eerst ook buiten kantoortijden gebeld, maar dat gaat nu beter.

Fietsles

Logistic Force heeft fietsen beschikbaar voor hun uitzendkrachten, zodat zij op hun werk kunnen komen. Ook hebben zij een fiets die geschikt is om fietsles aan volwassenen te geven. Zo geeft Geert nu fietsles aan een Oekraïense vrouw, moeder van 3 kinderen, die graag wilde gaan werken omdat zij het geld goed kan gebruiken. Geert: “Toen ik hoorde dat zij er niet kon komen omdat zij niet kan fietsen, heb ik haar meteen uitgenodigd voor fietslessen op het parkeerterrein van Logistic Force.” Vanmorgen om 8 uur heeft hij haar opgehaald. Iedere keer als hij een half uurtje tijd heeft, geeft hij haar fietsles. Geert: “Je weet niet altijd de geschiedenis van iemand, maar het minste wat je kunt doen is iemand op weg helpen.”

“Vanuit WSP is het vooral het belangrijk dat uitzendbureaus een stapje extra doen en mensen goed behandelen.”
– Marieke van Kempen, WSP-adviseur

V.l.n.r. Geert van Logistic Force, WSP-adviseur Marieke en de Oekraïense Valentyna van Logistic Force

Logistiek: sector met een lage drempel

Geert: “Sommige mensen willen gewoon graag werken, ook al is dat niet binnen hun eigen professie. Via Logistic Force is een Oekraïense man die advocaat is, nu als transportplanner aan de slag.” Marieke herkent dit: “De logistiek branche is vrij laagdrempelig, want je kunt zonder specifiek diploma aan de slag. Vanwege de lage drempel kun je mensen snel plaatsen. De taal kan wel een probleem zijn. Valentyna spreekt heel goed Engels en dat is een groot voordeel.” In de zorg, de sector waarvoor Marieke accountmanager is, kun je iemand niet zomaar plaatsen, maar het logistieke vak kun je leren.

Iets overhebben voor mensen

Geert vertelt dat de medewerkers die bij Logistic Force werken, altijd een stapje extra willen doen voor hun uitzendkrachten en niet alleen op zoek gaan naar de best passende baan. Geert: “Het zit in onze bedrijfscultuur dat wij mensen gelijke kansen willen bieden en dat gaat verder dan een geschikte baan vinden. Het geeft veel voldoening als je op persoonlijk vlak iets extra’s kunt doen voor bijvoorbeeld mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Dat hoort erbij, je wilt iets extra’s doen.” Marieke: “Vanuit WSP is het vooral het belangrijk dat uitzendbureaus een stapje extra doen en mensen goed behandelen.”

“Je weet niet altijd de geschiedenis van iemand, maar het minste wat je kunt doen is iemand op weg helpen.”
– Geert van der Werf – regiodirecteur Logistic Force

Tekst: WSP Midden-Brabant
Fotografie: Buro Werktuig

WSP Midden-Brabant