Waar een wil is, is een weg

Ben raakte zijn internationale baan kwijt. Dankzij Rangeerterrein is hij nu gelukkig als restaurantmanager.

Naam: Ben Bruikman
Bedrijf: Bij Robert
Sector: Zakelijke dienstverlening
Dienst:

“Doordat ik kansen zag en greep, kwam ik op plaatsen waar ik eerst niet van had durven dromen. Zo werkte ik 13 jaar bij HEMA, onder andere als banketbakker. Daarna werkte ik 23 jaar voor de restaurants van IKEA door heel Europa.”

Maar dan komt hij door de financiële crisis zonder werk te zitten en merkt hoe lastig het is om een nieuwe baan te vinden. Hij besluit deel te nemen aan de oriëntatiedagen van VrijeTijd, de voorloper van het Rangeerterrein van Leerwerkloket Midden-Brabant.

Dat zet hem op het goede spoor.

Leer nieuwe vaardigheden

“Ik kreeg hulp bij het vinden van vacatures en het schrijven van sollicitatiebrieven. En ik kreeg de kans een filmpje te maken waarmee ik me kon presenteren aan toekomstige werkgevers.”

Een uitgelezen manier om je te presenteren natuurlijk. Maar wat als je dat nog nooit gedaan hebt, cameravrees hebt of niet uit je woorden kunt komen?

“Van te voren kreeg ik oefeningen waardoor ik meteen ook makkelijk een tekst over mezelf kon maken. En voor een werkgever is het natuurlijk mooi om iemand zo te zien en te horen. Het past in de huidige tijd en geeft een goed beeld van iemand.”

Probeer kansen te benutten

Dankzij die voorbereiding komt Bens nieuwe droombaan vanzelf op zijn pad als VrijeTijd een ‘Gastvrij-dag’ organiseert. Daar ontmoeten kandidaten en werkgevers elkaar.

“Een van de werkgevers was Robért van Beckhoven. Ik stuurde hem die dag nog mijn persoonlijke gegevens en dat filmpje. De volgende dag werd ik al gebeld: ik kon bij Robért aan de slag. In eerste instantie in de bediening, maar al snel kreeg ik de kans restaurantmanager te worden.”

Durf om hulp te vragen

Natuurlijk ben je zelf verantwoordelijk voor het zoeken naar je droombaan. Maar om hulp vragen kan het verschil maken.

“Waar een wil is, is een weg. Uiteindelijk vind je altijd een plek waar je graag werkt, hoe oud of jong je ook bent. Maar soms is het fijn en nuttig als je daar hulp bij krijgt. Het Rangeerterrein heeft geholpen door deuren op een kier te zetten. Zonder hen had ik misschien niet eens aan Robért van Beckhoven gedacht. Of had ik nooit die kans kunnen benutten. Vraag dus hulp als je denkt dat het nodig is. Om hulp vragen waar het nodig is, is dus heel goed.”

Geniet van je nieuwe droombaan

Ben wil niets liever dan andere kandidaten net zo’n droombaan vinden als hij. En als restaurantmanager heeft hij daarom een plan: “Ik wil mensen ervaring op laten doen bij ons zodat ze daarna zelf aan de slag kunnen in de horeca. Het idee is dat mensen op termijn met ons mee kunnen draaien, om zo een realistisch beeld te krijgen van werken in de horeca. En dat is best breed. Maar de basis van werken in de horeca is dat je het leuk moet vinden om een babbeltje te maken en om iets te verkopen. Je verkoopt namelijk niet alleen eten en drinken, maar ook een stukje gezelligheid! Je moet uitstralen dat je er plezier aan beleeft om mensen te verwennen. En als je dat hebt, dan valt al het andere zoals een sandwich maken, de kassa bedienen of een perfecte cappuccino serveren, te leren.”

Meedoen met het Rangeerterrein?

Denk je dat het Rangeerterrein iets voor jou is? Doe dan gratis mee! Wacht niet langer en meld je aan. Dan maak je op een leuke en gemakkelijke manier kennis met verschillende soorten werk in de logistiek, techniek, vrijetijdsbranche of zorg.

Meld je aan voor het rangeerterrein
WSP Midden-Brabant