“Als zij met een glimlach naar huis gaan, is mijn dag geslaagd”

Inclusief bedrijf Breman zorgt goed voor zijn medewerkers

Naam: Leo Groeneveld
Bedrijf: Breman Zuid
Sector: Techniek
Dienst: Sociaal ondernemen

“Onze werknemers zijn ons grootste potentieel”, stelt Leo Groeneveld, directeur van Breman Zuid, “zonder mensen geen bedrijf.” Breman is een sociale werkgever in hart en nieren. Zo heeft het bedrijf een unieke structuur, waarin aandeelhouders en medewerkers de zeggenschap en winst over de onderneming delen. WSP-adviseur Hetty Gielen heeft sinds 2 jaar regelmatig contact met Breman over de 6 medewerkers die via WSP aan de slag zijn bij Breman. Hetty: “We willen groeien naar 16 medewerkers.” Wij spraken Leo, Hetty, meewerkend voorman Michael van de Donk, chef werkplaats Sebastiaan Lagerwaard en medewerkers Jonas, François, Erwin en Henny over inclusief ondernemerschap en werken met plezier.

Trots op Breman T-shirt

Het inclusief ondernemen begon toen Breman Zuid een afdeling vloerverwarming kreeg. Leo: “Daar was veel eenvoudig assemblagewerk voor nodig, waardoor wij dachten aan sociaal ondernemen.” Leo wil dat ook heel graag, omdat hij een sociale verplichting voelt. Leo: “Het is heel belangrijk dat mensen gezond zijn en met plezier werken.” Na de ervaringen met vloerverwarming, zagen ze dat ook in de werkplaats bepaalde werkzaamheden geschikt zijn, zoals het buigen van beugels. Inmiddels werken 6 medewerkers voor Breman. Na een geslaagde inwerkperiode krijgen zij een T-shirt van Breman. Hetty: “Dat vinden ze heel fijn, ze dragen hun T-shirt vol trots.”

Medewerker François draagt het Breman T-shirt

Twee duimen omhoog voor de werksfeer

De medewerkers die via WSP bij Breman aan de slag zijn, hebben het erg naar hun zin. De werksfeer vinden ze heel goed. Jonas steekt twee duimen omhoog. Voorman Michael: “Het is een leuke groep mensen en op zijn tijd maken we een lolletje met elkaar.” François, die elektrische regelingen monteert, vindt dat hij interessant werk doet dat zijn mind triggert. Voor Erwin, die uit een andere sector komt, is dit een mooi leerbedrijf. Erwin: “Hier kan ik echt iets maken.” De medewerkers krijgen bij Breman veel kansen. Jonas bijvoorbeeld kan alles al. Michael merkte dat hij zijn werk gemakkelijk doet en dat hij klaar is voor de volgende stap. Met de chef werkplaats, Sebastiaan, gaat Jonas volgende week een paar dagen meelopen om te kijken hoe het gaat.

 

“Als je het werk goed kunt verdelen, kun je zelfs in deze krappe arbeidsmarkt het onbenutte arbeidspotentieel beter benutten.”
– Hetty Gielen, WSP-adviseur

 

Een soort gemeenschap

Sommige werknemers hebben hoge ambities, zij willen leidinggevende worden. Andere willen gewoon productiewerk doen en zeker niet meer verantwoordelijkheden. Bij Breman kan dit allemaal. Ook helpt Breman een medewerker die aangaf dat hij niet wist hoe hij de winter door moet komen met de torenhoge energierekening. Leo weet nog niet hoe, maar ze laten deze man niet zitten. Leo: “Je wordt een soort gemeenschap als bedrijf. Uiteindelijk moeten we winst maken, maar het gaat om meer dan dat.“ Hetty vult aan: “Het valt wel op dat Breman deze sociale instelling heeft. WSP werd warm ontvangen en ze zijn heel bewust bezig met het sociaal ondernemen.” Breman is een familiebedrijf en is vooral gefocust op de continuïteit van het concern, zodat de volgende generaties ook in het bedrijf kunnen werken of delen in de winst. Leo: “We zijn niet bezig met de allerhoogste winst.”

Directeur Leo Groeneveld voelt een sociale verplichting

 

Een geschikte werkplek

Leo vertelt over een medewerker die ernstig ziek werd en het zware werk op de bouw niet meer aankon. Ze zochten een andere plek voor hem en kwamen uit bij de werkplaats. Trots vertelt Leo: “Daar heeft hij nog 8 jaar gewerkt tot aan zijn pensioen.” Hetty: “Breman zoekt naar mogelijkheden in plaats van te zeggen dat iets niet kan.” Andere collega’s vinden het ook fijn dat er mensen aan het werk zijn die meer begeleiding nodig hebben. Leo: “Het doet ze goed dat het bedrijf een bepaalde ziel heeft waarin het niet alleen om hoge productie en geld draait.”

“Breman zoekt naar mogelijkheden in plaats van te zeggen dat iets niet kan.”
– Hetty Gielen, WSP-adviseur

 

Inclusief ondernemen

Hetty vertelt over de start van inclusief ondernemen: “Het is WSP-breed opgepakt, in de eerste gesprekken was ook UWV aangehaakt. De vraag was hoe het optimaal georganiseerd kon worden en toen is besloten dat Baanbrekers het voor de hele WSP-regio oppakt. Onder leiding van voorman Michael, ook in dienst via Baanbrekers, is een opleidingstraject gestart.” Joep Krijnen is de projectbegeleider voor deze groepsdetachering, dus de leidinggevende van deze 6 mensen. Hij begeleidt en coacht ze vanuit Baanbrekers. Hetty is de accountmanager en heeft contact met Leo. Anne Pelzer is de matcher. Zij zoekt geschikte kandidaten voor Breman. Breman Zuid neemt talenten uit de regio aan en creëert kansen voor iedereen om in de techniek te werken. Hetty: “Als je het werk goed kunt verdelen, kun je zelfs in deze krappe arbeidsmarkt het onbenutte arbeidspotentieel beter benutten.”

V.l.n.r. Leo, Henny, Michael, Erwin, François, Hetty en Jonas

 

Iedereen mag mee

Leo: “We zoeken naar een modus om te binden en boeien. Boeien doen we door interessant werk en veel mogelijkheden te bieden. Binden doen we met goede arbeidsvoorwaarden, zoals de winstdeling, veel vakantiedagen (Breman is in de zomer 4 en met kerst 2 weken gesloten; medewerkers krijgen 25 vakantiedagen en 13 ADV dagen per jaar) en leuke uitjes zoals een bowling avond, de kerst BBQ en de na-de-bouwvaklunch die op woensdagochtend 14 september is georganiseerd. Leo: “Het is ook gewoon leuk om te doen, morgen lekker aan een ontbijt met z’n allen, supergezellig. We behandelen de leerlingen als eigen personeel, ze zijn gewoon uitgenodigd.” Hetty: “In mei was er een uitje naar Valkenburg, toen waren de medewerkers van Baanbrekers ook uitgenodigd.” Leo: “Natuurlijk!” 

Andere collega’s vinden het ook fijn dat er mensen aan het werk zijn die meer begeleiding nodig hebben: “Het doet ze goed dat het bedrijf een bepaalde ziel heeft waarin het niet alleen om hoge productie en geld draait.”
– Leo Groeneveld, directeur Breman Zuid

 

Een goede voorman

Wat goed werkt is dat er een voorman is van Baanbrekers zelf, Michael van de Donk. Leo geeft aan dat het anders lastig zou zijn om de extra begeleiding te geven. Nu heeft een werknemer bijvoorbeeld privéproblemen en dan besteedt Michael elke dag aan het begin en eind van de dag tijd aan hem. Als Michael dat niet zou doen, zouden ze die medewerker de hele dag kwijt zijn. Hetty: “Michael is een hele goede voorman. Hij is een goede coach, ziet het werk liggen en gaat indien nodig in gesprek met mij.”

Voorman Michael (l) en chef werkplaats Sebastiaan (r)

 

Gaan voor de glimlach

Sebastiaan, chef werkplaats, en voorman Michael beginnen elke dag met een kort werkoverleg. Sebastiaan weet Michael ook goed te vinden als er werk is. Michael: “Bij het opstarten ga ik naar de werkplek van deze mensen om ze te begeleiden bij het opstarten.” Als er tussentijds iets is, helpt hij de medewerkers. De medewerkers komen ook met hun privéproblemen bij Michael. Voor zover mogelijk helpt hij ze en hij kan ook contact leggen met anderen, zoals een jobcoach of een werkmakelaar. Ook kan hij begeleiding thuis inzetten. Hetty: “Als het thuis goed gaat met mensen, merk je dat op de werkvloer en vice versa. Als ze plezier hebben in hun werk, komen de resultaten vanzelf.” Michael neemt de tijd met zijn mensen, neemt ze apart als het nodig is. Michael: “Als zij met een glimlach naar huis gaan, is mijn dag geslaagd. Daar sta ik voor.”

“Als zij met een glimlach naar huis gaan, is mijn dag geslaagd. Daar sta ik voor.”
– Michael van de Donk, meewerkend voorman Breman Zuid

 

Van onverschillig loopje naar sleutelen in opperste concentratie

Breman investeert in het interesseren van jongeren voor techniek. Bij Breman waren op de Dag van de Techniek allerlei activiteiten georganiseerd voor jonge mensen in de leeftijden tussen 4 en 14 jaar. Ondanks temperaturen van midden 30 graden, kwamen ongeveer 600 mensen op bezoek bij Breman. Ze konden allerlei technische dingen doen, zoals een lamp samenstellen in 3 fasen: eerst de houten plankjes in elkaar zetten voor een standaard, daarna rioleringsbuizen aan elkaar lijmen en tot slot de lamp zelf en het snoer erin monteren. Dat resulteert in een leuk lampje, dat Leo trots laat zien. Leo zag op de Dag van de Techniek een echtpaar met een slungelige jongen, die er ongeïnteresseerd achteraan slofte. Een paar minuten later stond de jongen in opperste concentratie te sleutelen bij een stand. Leo: “Dat is zo mooi om te zien.”

Leo Groeneveld (r) met het lampje van de Dag van de Techniek

Breman Academie

Breman zet sterk in op werving. Ze hebben nu 24 leerlingen. Ze verzorgen de opleiding zelf in de Breman Academie. Ze hebben een theorie- en een praktijklokaal en een leerlingcoördinator die al bijna tien jaar bij Breman werkt. Hij heeft veel contact met scholen, geeft gastlessen en nodigt schoolklassen uit voor rondleidingen bij Breman. Hetty: “Breman behoudt leerlingen door veel te investeren, kansen te bieden en opleidingen te geven.”

Jonas in de praktijkruimte van de Breman Academie

 

E-bike

Bij Breman hebben leerlingen veel mogelijkheden: ze kunnen op de bouw werken, in de werkplaats of in de renovatie waar gebouwen verduurzaamd worden. Ze kunnen ook nog kiezen uit werken bij particulieren of in de bouw- of werkplaats. Hetty: “De opleidingen zijn in Tilburg en Den Bosch, Breman zit ertussen in, maar het is niet goed te bereizen met het openbaar vervoer. Daarom heeft Breman e-bikes die leerlingen in bruikleen nemen.

Leo: “Dat werkt grandioos.”

De Breman e-bike voor leerlingen

 

Tips voor inclusief ondernemen

Tot slot geeft Leo een paar tips voor inclusief ondernemen. Voor kleine bedrijven denkt Leo dat het lastig is, omdat je capaciteit nodig hebt om extra begeleiding te geven. Leo: “Je moet geschikt werk hebben, zoals eenvoudige repeterende werkzaamheden.” Bij Breman heeft het een jaar stil gelegen omdat een collega te druk was. Toen Leo het bij een andere collega belegde, kwam het in een stroomversnelling. Hetty: “We zaten wekelijks om tafel en toen kwam het ook snel van de grond.” Leo tipt: “Zoek iemand binnen het bedrijf die tijd krijgt om het te onderzoeken, om contact te leggen met WSP en mogelijkheden te zoeken. Het is belangrijk dat diegene het leuk vindt om te doen en daar tijd voor krijgt.”


Tekst: WSP Midden-Brabant
Fotografie: Buro Werktuig

WSP Midden-Brabant