Waarom praten we nog over ‘mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt’?

West Coast Supply Group heeft een divers en inclusief team van 28 medewerkers

Waarom praten we nog over ‘mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt’?

Naam: Joop Verzijl
Bedrijf: West Coast Supply Group
Sector: Logistiek
Dienst: Sociaal ondernemen

Sociaal ondernemen kan alleen door samen te werken. Dat is een open deur, maar welke ingrediënten dragen bij aan een succesvolle samenwerking? Voor Joop Verzijl, Repack & Locatie manager van West Coast Supply Group, is dat duidelijk: “Open en eerlijk zijn, en vooral snel handelen.” Op bezoek bij het Repack Center in Tilburg vragen we Joop naar de ervaringen van de afgelopen twee jaar. De samenwerking met WerkgeversServicepunt (WSP) Midden-Brabant speelt daarin een centrale rol.

Een druk logistiek programma

West Coast Supply Group (WCSG) bestaat al 47 jaar en is een internationaal bedrijf met een druk logistiek programma. Het assortiment van het bedrijf bestaat uit ruim 5000 producten, variërend van ontbijtgranen tot shampoo en van biologische thee tot pleisters. De vestiging in Tilburg verzorgt de Personal & Homecare tak van het bedrijf. Hier worden producten voor persoonlijke hygiëne en thuisgebruik verwerkt, verpakt en omgepakt, geheel volgens de wensen van de klant.

 

In het repack center bij West Coast Supply Group, Tilburg

 

Werving via WSP Midden-Brabant

In 2020 vraagt West Coast Supply Group (WCSG) aan Joop of hij een intern Repack Center wil opzetten voor de Homecare tak. Die ambitie is Joop op het lijf geschreven, blijkt al snel. Het Repack Center is klein begonnen, met 2 teams van 4 repackers, maar hun groeiambitie was helder. Met de groeiambitie ontstond ook de vraag naar personeel. En dat in een periode waarin arbeidskrachten schaars waren.

Joop werkte in het verleden al vaker samen met WSP. Door zijn goede ervaring met die samenwerking vroeg hij WSP om de werving en selectie van zijn medewerkers nogmaals te organiseren. WCSG en WSP hebben samen gezorgd voor een goede mix in kandidaten, variërend van mensen met een arbeidsbeperking tot uitkeringsgerechtigden.

Wat is het geheim van deze samenwerking?

“Goede communicatie en snelheid van handelen”, vertelt Joop zonder aarzeling. De goede communicatie maakt dat WSP en WCSG op hetzelfde level zitten en precies wisten wat zij voor elkaar kunnen betekenen. Toen duidelijk werd dat het Repack Center in Tilburg gebouwd ging worden was de afspraak met Lucien Marsé, accountmanager werkgeversdiensten WSP en Mienke Fijen, adviseur werkgeversdiensten WSP, snel gemaakt. Joop: “Diezelfde week nog zaten we in een Teams meeting.”

 

Mienke Fijen (adviseur werkgeversdiensten), Joop Verzijl (Repack & Locatie manager WCSG) en Lucien Marsé (accountmanager werkgeversdiensten WSP)

Werving en selectiegesprekken

Joop, Lucien en Mienke bespraken het personeelsvraagstuk en de wensen van WCSG. Ook keken ze samen naar de mogelijkheden. Lucien en Mienke stelden een planning op voor de eerste selectiegesprekken. De gesprekken vonden kort daarna plaats in het pand van het UWV in Tilburg. Dat bleek nog een flinke uitdaging, aangezien zij 6 weken de tijd hadden voor het werving- en selectietraject.

Een divers personeelsbestand

En zo bestaat medio april 2022 het Repack team van WCSG uit een diverse groep van 28 mensen, met veel verschillende nationaliteiten. Het unieke aan deze werkplek is dat alle werknemers uit een uitkeringssituatie komen en de helft van hen uit het doelgroepenregister. In dit register zijn mensen opgenomen die bijvoorbeeld speciaal onderwijs hebben gevolgd of geen opleiding hebben kunnen afronden, maar ook oudere werknemers en werknemers met een WIA- of Wajong-status. Deze groep mensen wordt vaak over het hoofd gezien, maar kan een waardevolle toevoeging aan een bedrijf zijn en helpen om personeelsvraagstukken te beantwoorden. WSP ondersteunt werkgevers bij het leggen van de verbinding met mensen die (extra) hulp nodig hebben bij het vinden van een geschikte baan.

“Duidelijkheid, structuur, een goede werksfeer en medewerkers met een beperking behandelen als een reguliere medewerker dragen bij aan een hoge productiviteit”.
– Joop Verzijl, West Coast Supply Group


Duidelijkheid in de begeleiding

Bij de begeleiding van het personeel wordt veel waarde gehecht aan duidelijkheid en structuur. Jobcoachorganisatie Peijnenburg re-integratie begeleidt elf van de werknemers. Joop en zijn assistente Jessica Geurds nemen de begeleiding van de overige werknemers voor hun rekening. Jessica heeft in de Harrie-training van WSP geleerd hoe zij de ideale collega van iemand met een arbeidsbeperking is.

Verschuilen achter je beperking kan niet meer

Tijdens deze gezamenlijke begeleiding wordt rekening gehouden met ieders beperkingen, sterktes en zwaktes. Zodra deze in kaart zijn gebracht, worden afspraken gemaakt over ieders productiviteit. Dit kan dus per werknemer verschillen. Vervolgens wordt iedereen op dezelfde manier benaderd en behandeld. Verschuilen achter je beperking is dan niet meer mogelijk. “Dit is uiteindelijk precies wat medewerkers willen: behandeld worden als een reguliere medewerker, rekening houdend met de beperking” aldus Joop.

‘HARRIE’ Jessica

HARRIE staat hierbij voor Hulpvaardig, Alert, Realistisch, Rustig, Instruerend en Eerlijk. Tijdens de HARRIE-training heeft Jessica Geurds zichzelf in twee dagen ontwikkeld in het begeleiden van collega’s met een arbeidsbeperking. Deze collega’s kunnen veel baat hebben bij ondersteuning van een naaste collega. Zij rondde de training met succes af en mag zich nu een echte ‘Harrie’ noemen.

 

Assistent Jessica Geurds heeft de Harrie-training bij WCSG met succes afgerond

 

Praktijkleren

Bij WCSG is iedere medewerker vrij om zijn eigen winnende formule te vinden. Zo hebben drie medewerkers het certificaat praktijkleren gehaald, dat ook geregistreerd staat bij DUO. Om het certificaat te behalen hebben zij taken geleerd als het laden en lossen van vrachtwagens, het controleren, verwerken en vervoersgereed maken van goederen.

Nieuwe medewerker via het Rangeerterrein

Daarnaast neemt WCSG actief deel aan het Rangeerterrein Logistiek. Daar helpen WSP-adviseurs mensen die zich willen oriënteren op werk in een andere branche. Voor WCSG heeft dit een nieuwe medewerker opgeleverd. “Het begon met iemand die gewoon wilde kijken of repacken leuk is”, vertelt Joop enthousiast. “Hoe mooi is het dan om te zien dat die persoon bij ons inmiddels op contract is gekomen.”

 

Joop Verzijl in het Repack Center bij WCSG Supply Group, Tilburg

 

Zitwerkplekken

Ook in 2022 blijft de vraag naar personeel een punt van zorg voor werkgevers. Veel vacatures staan open, maar er zijn te weinig kandidaten om deze te vervullen. Samen met WSP is gekeken hoe invulling te geven aan dit vraagstuk. In april 2022 zijn een aantal zitwerkplekken gerealiseerd in cofinanciering met het Stimuleringsfonds Arbeidsmarkt Midden-Brabant van het Ondernemersakkoord. Een prima alternatief voor mensen die vanuit een uitkeringssituatie aan de slag willen. Het is immers belangrijk om deze mensen te laten wennen en tijd te gunnen, zodat zij op hun eigen tempo het werk kunnen oppakken.

Tevreden werknemers dragen bij aan de productiviteit

Joop vertelt vol overtuiging: “Natuurlijk werk je met ‘mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt’, althans voor zover daarvan sprake is. Eigenlijk is dat een rare uitdrukking, want ze zijn aan het werk, dus er is geen afstand meer.” Joop erkent dat het begeleiden op de werkplek tijd vereist voor de werkgever, maar dit kan zich op andere manieren terugverdienen. Joop: “Met een lach of door te zien welke stappen iemand maakt.” Sommige werknemers, van wie Jessica er één is, werken al sinds september 2020 bij WCSG, toen de hal nog leeg was. Jessica komt nog steeds iedere dag met een lach naar haar werk. “Dat betaalt zich voor mij (en dus voor WCSG) op die manier terug”, zegt Joop met een glundering in zijn ogen. “Duidelijkheid, structuur, een goede werksfeer en medewerkers met een beperking behandelen als een reguliere medewerker draagt bij aan een hoge productiviteit”.

Personeel werven via WSP Midden-Brabant?

Bent u op zoek naar personeel? Heeft u een vraag over sociaal ondernemen, personeel opleiden of wilt u meer informatie over onze dienstverlening? Neem contact op met onze WSP-adviseurs.

Tekst: Buro Werktuig en WSP Midden-Brabant
Foto’s: Buro Werktuig

Neem contact op met een WSP-adviseur
WSP Midden-Brabant