Onbenut arbeidspotentieel

Wat is het en hoe kunnen we het benutten?

Onbenut arbeidspotentieel is het aandeel van de totale bevolking wat (extra) kan werken, maar dat om wat voor reden dan ook niet doet. Denk aan deeltijdwerkers die meer uren kunnen werken, werklozen en zogenoemde semi werklozen. Het is opvallend dat er in Nederland een krapte op de arbeidsmarkt heerst, maar er aan de andere kant ook een groot onbenut arbeidspotentieel is. De een lijkt de ander te kunnen verhelpen, maar is dat ook zo?

WSP Midden-Brabant wil werkgevers laten zien hoe zij hun personeelsvraagstukken kunnen oplossen met het onbenut arbeidspotentieel. Er zijn namelijk veel meer mogelijkheden dan veel mensen denken. En WSP helpt u daar graag bij.

Zo helpt WSP werkgevers
Personeel nodig? WSP helpt u duurzaam inzetbaar personeel vinden

De samenstelling van het onbenut arbeidspotentieel

Volgens het CBS is het onbenut arbeidspotentieel te verdelen in drie groepen:

  • Werklozen:
    Mensen die geen betaald werk hebben, maar daar wel recent naar hebben gezocht en ook direct beschikbaar zijn.
  • Semi werklozen:
    Mensen die geen betaald werk hebben en daar niet recent naar hebben gezocht, maar wel direct beschikbaar zijn. Of andersom: wel recent hebben gezocht, maar niet direct beschikbaar zijn.
  • Onderbenutte deeltijdwerkers:
    Deeltijdwerkers die meer uren willen werken en daar ook direct beschikbaar voor zijn.

Hoe kun je het onbenut arbeidspotentieel benutten?

Het benutten van het onbenut arbeidspotentieel kan je helpen je openstaande vacatures te vullen. Maar waar start u? We kunnen ons voorstellen dat het voor werkgevers lastig is te integreren in de werving van nieuwe werknemers. Gelukkig helpt WSP Midden-Brabant u daar graag bij. De focus op het onbenut arbeidspotentieel en het inclusief ondernemen vergt een andere kijk op de manier waarop u personeel werft. Inclusief betekent dat u met een brede blik naar de arbeidsmarkt kijkt en dus de focus legt op groepen die vaak over het hoofd gezien worden. Denk aan jongeren, mensen met een vluchtverleden en bijvoorbeeld 50+ers. Oftewel: mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

magazijnmedewerker Albert Heijn Distributiecentrum

Nog niet overtuigd?

We snappen dat u met eigen ogen wil zien hoe de samenwerking met WSP er in de praktijk uitziet.

Bekijk meer
WSP helpt u uw eigen personeel opleiden om duurzame inzetbaarheid te realiseren

WSP Midden-Brabant helpt u uw personeel opleiden

Potentiële werknemers uit het onbenut arbeidspotentieel zijn op het eerste oog misschien niet de perfecte kandidaat voor uw openstaande vacature, maar bestaat de perfecte kandidaat? Als u daarop focust komt u waarschijnlijk bedrogen uit, dus daarom leidt u uw eigen personeel op. Potentiële werknemers worden door middel van een oriëntatiedag, een leerwerktraject of het rangeerterrein wel uw ideale kandidaat. Door te investeren in uw (toekomstige) werknemers verbindt u mensen langer aan uw onderneming en profiteert u van de duurzame inzetbaarheid van uw personeel.

Via onderstaande knop leest u meer over de voordelen die duurzame inzetbaarheid u als werkgever biedt.

Meer over duurzame inzetbaarheid

Wil je meer weten over de kansen van het onbenut arbeidspotentieel?

U heeft een beter beeld van het onbenut arbeidspotentieel, maar weet nog niet zeker hoe u dit met uw bedrijf kunt benutten? Dat snappen we, daar is WSP Midden-Brabant voor. Onze adviseurs helpen u een strategie bepalen waarmee u uw personeelsvraagstukken duurzaam oplost en u tegelijkertijd mensen een kans biedt. Met een andere kijk op het werven van personeel bieden we hulp aan potentiële werknemers die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Op deze manier maken we de regio Midden-Brabant samen sterker, in sociaal en economisch opzicht.

Bent u benieuwd hoe we uw bedrijf toekomstbestendig kunnen maken? We komen graag in contact om uw wensen te bespreken en wat we voor u kunnen betekenen.

Regionaal mobiliteitsteam - man in vrachtwagen

Contact? Bel of mail ons!

Ben je op zoek naar personeel? Heb je een vraag over sociaal ondernemen, personeel opleiden of wil je meer informatie over onze dienstverlening? Neem contact op met onderstaande adviseur die jouw sector vertegenwoordigd. Op basis van jouw behoefte pakt de juiste professional jouw vraag op.

Rilana de Bruine

Logistiek

Mariska Corvers

Leisure | Zakelijke dienstverlening

Margot de Brouwer

Techniek

Marieke van Kempen

Zorg en Welzijn | Retail