Personeelsplanning

De duurzame inzetbaarheid van uw personeel

Het maken van een goede personeelsplanning kost tijd, maar een goede personeelsplanning levert ook tijd op en helpt u daarmee besparen en het duurzaam inzetten van uw werknemers. Het is belangrijk om op het juiste moment de juiste medewerkers in te zetten. Een strategische personeelsplanning helpt u hierbij.

WSP helpt u uw eigen personeel opleiden om duurzame inzetbaarheid te realiseren

Strategische personeelsplanning

Wat is strategische personeelsplanning?

Strategische personeelsplanning is uw personeelsplanning zo inrichten dat uw organisatie en uw personeel klaar zijn voor veranderingen. Uw organisatie en de omgeving daaromheen is constant in beweging. De vraag vanuit de markt kan veranderen, concurrenten kunnen groeien en natuurlijk speelt de krapte op de arbeidsmarkt mee. Deze ontwikkelingen vragen namelijk veel flexibiliteit van de organisatie maar ook van uw personeel.

Een strategische personeelsplanning is een middel dat u helpt met het in kaart brengen van de toekomstige personele uitdagingen. Dit middel brengt de dagelijkse praktijk en de strategie van uw organisatie bij elkaar. Een strategische personeelsplanning bestaat uit een analyse over de huidige personeelsplanning, de veranderingen in de toekomst en een plan van aanpak. 

Wat zijn de resultaten van een goede personeelsplanning?

 • Een strategische personeelsplanning biedt u duidelijk zicht op hoe u uw werknemers in moet zetten om uw bedrijfsdoelen te behalen.
 • Door uw werknemers strategisch te plannen heeft u meer zekerheid dat uw organisatie flexibel genoeg is om in te spelen op mogelijke ontwikkelingen.
 • U bent verzekerd van de optimale inzet van uw medewerkers en meer sturing op behoud en verloop.
 • Medewerkers krijgen meer inzicht in de organisatie en hun eigen functioneren daarbinnen: wat zijn mijn talenten, competenties en vaardigheden en waar liggen mijn ontwikkelpunten?
 • Effectieve ontwikkeling van medewerkers, doordat duidelijk is waar zij naartoe werken en welke opleiding, begeleiding of coaching daarbij nodig zijn.

De vijf stappen van strategische personeelsplanning

 • Stap 1:
  Een strategische personeelsplanning begint met het creëren van urgentie, commitment en eigenaarschap: strategische personeelsplanning is noodzakelijk om succesvol en toekomstbestendig te zijn.
 • Stap 2:
  Maak de huidige bezetting en toekomstige personele behoefte inzichtelijk, zowel kwalitatief als kwantitatief.
 • Stap 3:
  De personele analyse geeft antwoord op vragen als: wie hebben we nu nodig, wie in de toekomst en hoe verhoudt zich dat met het huidige personeel?
 • Stap 4:
  De transitieperiode: in deze periode start u met het uitvoeren van het plan wat u bij stap 3 gemaakt hebt.
 • Stap 5:
  De laatste stap is het verankeren van de strategische personeelsplanning in de organisatie. Er ligt nu een blauwdruk waarop u vanaf nu uw personeelsplanningen kunt baseren.

Wat kan WSP voor u doen?

WSP helpt u bij het duurzaam oplossen van uw personeelsvraagstukken. Ook al is er een krapte op de arbeidsmarkt, werkzoekenden zijn er wel! WSP helpt u ze te vinden. Met een andere kijk op het werven van personeel bieden we hulp aan potentiële werknemers die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Op deze manier maken we regio Midden-Brabant samen sterker, in sociaal en economisch opzicht. Bent u benieuwd hoe we uw bedrijf toekomstbestendig kunnen maken? We komen graag in contact om uw wensen te bespreken en wat we voor u kunnen betekenen.

Contact? Bel of mail ons!

Ben je op zoek naar personeel? Heb je een vraag over sociaal ondernemen, personeel opleiden of wil je meer informatie over onze dienstverlening? Neem contact op met onderstaande adviseur die jouw sector vertegenwoordigd. Op basis van jouw behoefte pakt de juiste professional jouw vraag op.

Rilana de Bruine

Logistiek

Mariska Corvers

Leisure | Zakelijke dienstverlening

Margot de Brouwer

Techniek

Marieke van Kempen

Zorg en Welzijn | Retail