Personeelsbehoefte

Wat is het en hoe ontstaat het?
Personeelsbehoefte is de vraag naar werknemers die nodig zijn om aan de operationele en strategische doelen van een organisatie te doen

Wat is personeelsbehoefte?

Personeelsbehoefte is de vraag naar werknemers die nodig zijn om aan de operationele en strategische doelen van een organisatie te voldoen. Het identificeren en begrijpen van de personeelsbehoefte helpt werkgevers hun bedrijf zo efficiënt mogelijk te laten functioneren.

Twee verschillende soorten personeelsbehoefte

Er zijn twee verschillende soorten personeelsbehoefte te herkennen:

 • Kwalitatieve personeelsbehoefte
 • Kwantitatieve personeelsbehoefte

Hieronder leggen we uit wat de verschillen tussen de twee zijn, hoe je beide soorten kunt identificeren en daaronder bieden we enkele oplossingen aan voor een onbeantwoorde behoefte.

Kwalitatieve personeelsbehoefte

Kwalitatieve personeelsbehoefte is de behoefte aan werknemers met specifieke vaardigheden, kennis en ervaring die nodig zijn om bepaalde functies of taken uit te voeren. Bedrijven zijn constant in beweging en dat zorgt ervoor dat bepaalde functies veranderen, worden opgeheven of worden uitgebreid. In een constant veranderende arbeidsmarkt kan het lastig zijn geschikte kandidaten te vinden voor openstaande vacatures. Gelukkig staan werkgevers er niet alleen voor. WSP Midden-Brabant helpt werkgevers bij het vinden van duurzaam inzetbare werknemers.

Meer over duurzame inzetbaarheid personeel
Contract onbepaalde tijd - kamal

Kwantitatieve personeelsbehoefte

De kwantitatieve behoefte aan personeel gaat om de hoeveelheid medewerkers die nodig is om de taken binnen de organisatie succesvol uit te voeren. De kwantitatieve personeelsbehoefte wordt beïnvloed door verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Seizoensgebonden werk
 • Groeidoelstellingen
 • Projecten

Het bepalen van de kwantitatieve personeelsbehoefte is voor elke werkgever anders. Op voorhand bepalen hoeveel werknemers je denkt nodig te hebben op een later moment in het jaar kan lastig zijn. Heb je vragen over het bepalen van de personeelsbehoefte of hulp nodig bij het vinden van personeel? Neem dan contact op met onze adviseurs.

Direct contact met uw persoonlijke adviseur

Hoe ontstaat personeelsbehoefte?

Het ontstaan van personeelsbehoefte hangt vaak samen met meerdere oorzaken. De behoefte naar personeel wordt bepaald door vier factoren:

 • Afzet
  De groei, of daling van de afzet van producten en/of diensten heeft direct invloed op de vraag naar werknemers. In een drukke periode is de vraag naar werknemers hoger dan in een periode waarin je bedrijf minder verkoopt.
 • Technologie en het gebruik in productie
  (delen van) Productielijnen worden geautomatiseerd en nieuwe machines nemen werk over dat tot voor kort door mensen werd uitgevoerd. Het gevolg daarvan is een gedaalde personeelsbehoefte.
 • De plannen van een organisatie
  De behoefte aan personeel kan niet los gezien worden van de doelstellingen en strategie van een organisatie.
 • Arbeidsaanbod
  De personeelsbehoefte kan daarnaast ook afhankelijk zijn van het aanbod op de arbeidsmarkt. Bij een krappe arbeidsmarkt is het voor bedrijven moeilijker personeel aan te trekken. Als gevolg hiervan hebben bedrijven een personeelstekort en stijgt de personeelsbehoefte.
Sociaa ondernemen door middel van het bieden van een ontwikkelplek bij het Brabants Afval Team (BAT)

Duurzame oplossingen voor personeelsbehoefte

Langdurige personeelsvraagstukken of een aanblijvende personeelsbehoefte vragen om duurzame oplossingen. Het snel vullen van openstaande vacatures is op korte termijn een oplossing, maar in veel gevallen blijkt het geen blijvend antwoord op de personeelsbehoefte. Bij duurzame oplossingen kunnen werkgevers aan het volgende denken:

 • Talentontwikkeling
 • Personeel opleiden
 • Inclusief werven

En werkgevers staan er niet alleen voor! WSP Midden-Brabant helpt je geschikte kandidaten voor je openstaande vacatures vinden en het opvullen van de kwalitatieve en kwantitatieve personeelsbehoefte. Mensen die op het eerste oog geen geschikte kandidaat zijn kunnen een waardevolle toevoeging aan je bedrijf zijn. 50+ers, jongeren of mensen die om wat voor reden ook langere tijd thuis hebben gezeten zullen zich voor langere tijd aan je bedrijf binden door de kans die je ze geeft. Naast het opvullen van je vacatures help je mensen die een kans verdienen.

WSP helpt je antwoord geven op de personeelsbehoefte

WSP Midden-Brabant ondersteunt werkgevers invulling te geven aan personeelsvraagstukken door hen te helpen inclusief te ondernemen. WSP helpt bij het versterken van bedrijven. Dat doen we door te adviseren, te ondersteunen en te voorzien van passende werknemers die minder makkelijk zelfstandig aan het werk komen. Wellicht ziet u het voordeel van inclusief ondernemen al, maar vraagt u zich af hoe makkelijk iemand kan instromen bij uw bedrijf. Bij het werven van uw personeel via WSP horen verschillende voordelen. We bieden meerdere leerwerktrajecten en mogelijkheden tot omscholing aan.

Bent u benieuwd hoe we uw bedrijf toekomstbestendig kunnen maken? We komen graag in contact om uw wensen te bespreken en wat we voor u kunnen betekenen.

Contact? Bel of mail ons!

Ben je op zoek naar personeel? Heb je een vraag over sociaal ondernemen, personeel opleiden of wil je meer informatie over onze dienstverlening? Neem contact op met onderstaande adviseur die jouw sector vertegenwoordigd. Op basis van jouw behoefte pakt de juiste professional jouw vraag op.

Rilana de Bruine

Logistiek

Mariska Corvers

Leisure | Zakelijke dienstverlening

Margot de Brouwer

Techniek

Marieke van Kempen

Zorg en Welzijn | Retail