Herbergier biedt Shirley en Nimco een leerwerkplek

Herbergier biedt Shirley en Nimco een leerwerkplek

Naam: Ineke Snoeren
Bedrijf: Herbergier Tilburg
Sector: Zorg en Welzijn
Dienst: Leerwerkplek

WSP Midden-Brabant werkt samen met Herbergier Tilburg in het traject WelSlagen, en met succes! Op dit moment zijn hier twee medewerkers via dit traject in dienst en een deelnemer is in april met haar stage gestart. “De liefde van het vak overbrengen en het bieden van een leerproces voor onze vaste medewerkers zijn de voornaamste redenen waarom wij kandidaten in dit traject een kans bieden”, vertelt eigenaresse Ineke Snoeren.

Een Herbergier is een kleinschalige woonvoorziening voor mensen met dementie. Door heel Nederland vind je 44 Herbergiers waar sinds 2007 een warm en liefdevol thuis geboden wordt aan mensen die 24-uurszorg nodig hebben. In een huiselijke en ongedwongen sfeer waar de bewoners (steeds 15 à 16 mensen) worden omringd met datgene wat zij écht nodig hebben: Veiligheid, aandacht, warmte en geborgenheid. Raymond en Ineke Snoeren zijn sinds vorig jaar eigenaar van Herbergier Tilburg. Zij bieden doorlopend enkele leerwerkplekken aan kandidaten die het traject WelSlagen volgen.

Herbergier leerwerktraject

Raymond en Ineke Snoeren, eigenaren Herbergier Tilburg

WelSlagen

Het traject WelSlagen biedt kandidaten met een lange afstand tot de arbeidsmarkt net dat opstapje dat zij nodig hebben om aan de slag te gaan in de sector zorg en welzijn. Deelnemers gaan twintig weken lang 24 uur per week aan de slag bij een werkgever. Daarnaast volgen ze een dag per week lessen op het ROC. Na een positieve afronding zijn ze verzekerd van een leerwerkplek (contract) bij een zorgorganisatie. Dit betekent niet alleen een betaalde baan, maar ook een kans om een diploma op mbo-niveau 2 of 3 te behalen.

Shirley werkte al bij Herbergier Tilburg toen Raymond en Ineke Snoeren deze kleinschalige woonvoorziening overnamen. Zij heeft een moeilijke start gehad, waarover Ineke met haar in gesprek is gegaan. “Shirley wilde graag nagelstyliste worden en kon zich niets anders voorstellen, tot ze in aanraking kwam met de zorg. De zorgsector bleek het helemaal te zijn, maar dat is niet zonder slag of stoot gegaan. Door goede begeleiding en de obstakels positief om te buigen heeft Shirley haar WelSlagen traject met succes afgerond en is zij gestart met de BBL opleiding tot verzorgende IG/maatschappelijke zorg. Zij heeft met vlag en wimpel het eerste jaar van de BBL-3 opleiding afgerond en voelt zich helemaal thuis bij de Herbergier”, aldus Ineke.

Begeleiding op maat

“Eén op één begeleiding is het belangrijkste, dan heb je ze het snelste in de smiezen” vertelt Ineke. “Er moet een vertrouwensband ontstaan. Kandidaten moeten ruimte krijgen om zichzelf te ontdekken en te ontwikkelen. Na een tijdje kijk je wat iemand zelf durft en wat je al lost kunt laten. Soms hebben ze echt even een schop onder de kont nodig om ze te laten inzien dat ze echt wel wat in hun mars hebben. Aan het einde van het traject zal wel duidelijk moeten zijn of ze klaar zijn voor een opleiding. Wij als werkgever hebben namelijk een contract getekend voor het hele traject, inclusief het leerarbeidscontract.“

Leerwerkplekken traject welslagen

Medewerksters Nimco (links) en Shirley (rechts) van Herbergier Tilburg

Basis en vertrouwen geven

“Nimco is vorig jaar, na haar stage vanuit het Taal en Zorg Traject via WSP Midden-Brabant, gestart met Welslagen. Toen ze binnen kwam was ze wat teruggetrokken en had nog moeite met de Nederlands taal. Ondanks onze twijfel hebben we toch doorgezet, mede door haar enthousiasme en vooral ook haar motivatie. Door Nimco vertrouwen te geven is ze echt gegroeid tijdens het traject. Ze blijft Nederlandse lessen volgen en haar kinderen helpen haar hierbij. Zo kan ze makkelijker haar opdrachten maken. In september kan ze zelfs starten met de BBL opleiding niveau 2, maar tot die tijd blijft ze gewoon wel 24 uur betaald in dienst bij ons!”, vertelt Ineke.

Herbergier Tilburg

Investering als werkgever

Raymond en Ineke hebben een goede reden om samen te werken met WSP Midden-Brabant en leerwerkplekken te bieden. “Mensen verdienen een kans om op te bloeien, om vertrouwen te krijgen. Wij dragen daar graag aan bij en daarnaast biedt het ook een leerproces voor onze vaste medewerkers. De samenwerking die ontstaat tussen mensen die eigenlijk niet precies weten wat ze willen, of het gewoon heel moeilijk hebben is heel mooi om te zien. Maar soms werkt het niet. En dat mag ook. Dan gaan we vroegtijdig in gesprek waarbij we uiteraard ook terug kunnen vallen op de accountmanager van WSP Midden-Brabant en de coach van WelSlagen”, geeft Ineke aan.

Samenwerking

Marieke van Kempen is accountmanager Zorg en Welzijn bij WSP Midden-Brabant en heeft contact met werkgevers over de arbeidsmarkt en opleidingsmogelijkheden binnen deze dynamische branche. Marieke werkt samen met Herbergier Tilburg. “De rol die ik hierin heb is om als coördinator samen met werkgevers, onderwijs en andere partners in de regio concreet en praktisch te blijven investeren in mensen en onderwijs.” Ineke vult nog aan. “We zijn heel tevreden over de samenwerking en we vinden het, ondanks corona, echt een succes!”

“In april 2021 is de 5e editie Welslagen, ondanks Corona, weer van start gegaan.Dank aan alle werkgevers voor het bieden van mooie BBL-opleidingsplekken!”
— Marieke van Kempen, accountmanager WSP Midden-Brabant —

TIP VAN INEKE
“Individuele begeleiding zorgt ervoor dat kandidaten minder kwetsbaar zijn en ruimte krijgen om zelfvertrouwen te ontwikkelen. Juist dié persoonlijke betrokkenheid maakt het succes!”

 

Tekst: WSP Midden-Brabant
Foto’s: Herbergier Tilburg
Bron: WelSlagen

WSP Midden-Brabant