Patrick geeft Mark een eigen werkplek

Solid Services

Patrick geeft Mark een eigen werkplek

Naam: Patrick Dewez
Bedrijf: Solid Services
Sector: Techniek
Dienst: Werkervaringsplaats

Vanuit zijn motivatie en om iets goeds te willen doen voor de wereld, is Patrick Dewez van Solid Services in gesprek geraakt met andere werkgevers die al sociaal ondernemen. Via Talent uit Midden-Brabant kwam hij Mark Theunis tegen en is hij in contact gekomen met WSP Midden-Brabant. Ondertussen heeft Mark een eigen werkplek gekregen bij Solid Services en houdt onder andere het magazijn en de bedrijfsbussen op orde.

Via het Carnavalsbestuur kwam Patrick in gesprek met collega werkgevers over werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze zijn enthousiast, werken hard, maar hebben wel begeleiding nodig. Vanwege deze positieve verhalen is hij op de website Talent uit Midden-Brabant gaan kijken om te inventariseren welke kandidaten er zijn en wat hij voor hen zou kunnen betekenen. Vervolgens heeft Patrick contact opgenomen met WSP Midden-Brabant en kreeg hij accountmanager Barry Hof toegewezen. Barry is op bezoek geweest bij Solid Services om te kijken hoe de werkomgeving er uit ziet. Op basis daarvan heeft hij een omschrijving gemaakt en een vacature opgesteld. Het bedrijf zocht iemand die de bedrijfsbussen op orde hield, de bussen en de gereedschappen schoonmaakt en ook de werkplaats goed kon beheren. Via Talent uit Midden-Brabant kwamen ze terecht bij Mark.

Succesverhaal sociaal ondernemen

Barry (links) en Claudette (midden) van WSP Midden-Brabant en Patrick (rechts) van Solid Services.

Mark heeft technische aanleg en steekt graag de handen uit de mouwen. Hij werkte al vijf jaar bij Groen Xtra en moest ergens de juiste kans krijgen om aan de slag te gaan. Tijdens de gesprekken bij Solid Services liet hij zien dat hij gemotiveerd was en het heel graag wilde. Daarmee was de keus snel gemaakt en kreeg Mark de kans om aan de slag te gaan!

Doelgroepregister
Mark staat in het doelgroepregister, een landelijk register waarin alle mensen staan met een doelgroep-indicatie waardoor ze vallen onder de banenafspraak. Vanuit WSP Midden-Brabant hebben Barry en Claudette Bool (werkmakelaar) Patrick goed geïnformeerd over de mogelijke regelingen en de premies vanuit de gemeente. Na drie maanden mocht Mark in dienst treden en kwam er een arbeidsdeskundige langs voor een loonwaardemeting. Deze meting geeft een duidelijk beeld van hoe productief een medewerker is, waarmee kan worden bepaald hoeveel recht een werkgever heeft op financiële ondersteuning. Patrick was enthousiast over de manier waarop de arbeidsdeskundige in beeld kon brengen hoe Mark op de werkvloer functioneert.

Succesverhaal sociaal ondernemen

Mark heeft zijn eigen werkplek

Mark is volwaardig teamlid
Inmiddels is Mark volwaardig teamlid en staat hij met zijn foto op de website van Solid Services. Hij heeft zijn draai helemaal gevonden en is een trouwe werknemer die altijd op tijd is. Mark is trots op de plek die hij heeft gekregen en op wat hij doet. Vanwege zijn autisme is er een schema opgesteld om hem structuur te geven in zijn werkzaamheden. Zo weet hij precies hoe hij zijn taken moet uitvoeren. Welke spullen er uit de bus moeten, waar het moet staan en alles is genummerd en gelabeld. Met wat aanpassingen, begeleiding en een eigen bureau zit hij helemaal op zijn plek.

Sociaal ondernemen
Patrick is trots dat hij Mark een eigen werkplek heeft kunnen geven. “Sociaal ondernemen betekent voor mij ‘iets goeds doen voor de wereld’, waarbij je wel in je achterhoofd moet houden dat het van twee kanten werkt. Je moet er tijd in investeren, maar je krijgt er ook wat voor terug. Onze werkstroom is bijvoorbeeld veranderd. Het werk is nu zo aangepast dat Mark op zijn plek zit. Voorheen bleef al het materiaal in de bus en nu gaat alles er uit, wordt het schoongemaakt en gecontroleerd. Het is belangrijk dat iemand opgenomen wordt in het team. Je laat iemand meedoen. Als ik een reguliere arbeidskracht in zou moeten zetten zou ik het niet doen. Maar op deze manier wel.”

Succesverhaal sociaal ondernemen

Patrick en Mark bij de bus in de werkplaats

Samenwerking
“WSP Midden-Brabant is een fijne organisatie om mee samen te werken. Ze benaderen je op een persoonlijke manier, zijn zeer betrokken, geven goede feedback en vragen worden goed en duidelijk beantwoord. Ik vind het heel tof om op deze manier samen sociaal te ondernemen en iets te betekenen voor mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt”, aldus Patrick.

Tekst: WSP Midden-Brabant
Foto’s: Pulles&Pulles

WSP Midden-Brabant