Social Return geeft mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer een toekomst
Joost, Alex en Ali zijn drie gemotiveerde werknemers die via een social return project aan de slag zijn bij de verbouwing van het Tilburgse Stadskantoor aan de Paleisring. Alex (52) werkt als portier bij de Tilburgse verbouwing. “Als ik ’s ochtends opsta heb ik weer een doel. Ik ben onder de mensen en ik hoor erbij. Dat is zo ontzettend belangrijk voor mij!”
Social return is voor werkgevers een manier om invulling te geven aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Werkzoekenden kunnen zo werkervaring opdoen om hun terugkeer op de arbeidsmarkt te bevorderen. Social return betekent in de praktijk dat een werkgever mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt betrekt bij het werk of een project dat ze uitvoeren. Denk hierbij aan mensen met een bijstandsuitkering of mensen die uit de WW komen. Kortom mensen met een ‘verhaal’. Via reguliere arbeidsplaatsen, maar ook via leer-/werkplekken komen zij weer terecht in het arbeidsproces. Zo draagt de werkgever bij aan de regionale werkgelegenheid.
Stadskantoor 1, dat een connectie kent met het Paleis, is in 1971 ontworpen door de architect Kraaijvanger. Het gebouw voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd, waardoor het grootschalig gerenoveerd wordt. De gemeente heeft bewust voor renovatie gekozen vanwege de aanzienlijke besparing van materialen en grondstoffen door het hergebruik van de bestaande gebouwen. De ambitie is namelijk een energieneutraal pand. Tilburg investeert met verschillende maatregelen in een uiterst duurzaam kantoor. De nieuwe (bouw)materialen komen uit de omgeving, zijn onderhoudsarm en duurzaam geproduceerd. Ook het gebruik van fossiele brandstoffen wordt geminimaliseerd.
Bij de verbouwing van het stadskantoor hebben bouwer BAM Bouw en Techniek, WSP Midden-Brabant en GreenFox Social Return de handen ineengeslagen. Paul Hamstra, projectleider bij BAM Bouw en Techniek, is enthousiast. “Wij zijn bouwers. Dat is onze core business. Geschikte kandidaten voor dit project zijn in beeld bij WSP Midden-Brabant en GreenFox Social Return helpt ons om alles goed te regelen, vast te leggen en af te stemmen met de gemeente. Kandidaten komen bij GreenFox Social Return in dienst. Zij hebben alles goed geregeld, zodat wij daar geen omkijken meer naar hebben. Daarnaast begeleiden zij de mensen die dat nodig hebben. Als je problemen hebt met je huisvesting, je administratie, je financiën of als je bepaalde kennis of vaardigheden mist, dan denken ze met je mee.”
Toen Joost (53) zijn baan als docent maatschappijleer kwijtraakte, kon hij nergens aan de slag komen. Bijna twee jaar solliciteerde hij op diverse plekken, zelfs als stagiair, maar er was gewoon geen werk voor hem. “Dan komen de muren op een gegeven moment wel op je af hoor!” Via Social Return kon hij bij de verbouwing van het Tilburgse Stadskantoor aan de slag als logistiek medewerker. ‘Ik ben een soort manusje van alles. Van verkeersregelaar tot het begeleiden van inkomende goederen naar de juiste plek. Iets heel anders, maar het gaf me wel weer een doel, een dagritme en leuke mensen om mee heen. Ik hoorde er weer bij.’
Joost werkt vijf dagen in de week op vaste tijden. Het is hard werken, maar het doet Joost zichtbaar goed. Hij lacht weer, zit lekker in zijn vel en is helemaal op zijn plek. “Af en toe is het rauw hoe mensen op de bouw met elkaar omgaan, maar ik heb weer een eigen vaste plek en dat is geweldig”, vertelt hij trots. Mensen zoals Joost weer een toekomstperspectief geven. Dat is de drijfveer achter deze samenwerking tussen GreenFox Social Return, BAM BAM Bouw en Techniek en WSP Midden-Brabant. “Wij werven en selecteren mensen met een ‘verhaal’. We zorgen dat ze een baan vinden die bij ze past én we blijven ze gedurende het traject begeleiden en ondersteunen. GreenFox Social Return zorgt ervoor dat de medewerkers gewoon lekker aan de slag kunnen zonder belemmerd te worden door schulden, vervoer of omdat ze geen dak boven hun hoofd hebben. Daarnaast worden de medewerkers tijdens het traject gecoacht op werknemersvaardigheden en investeren we in opleidingen en trainingen. Alleen dan kunnen ze de draad weer oppakken, blijven ze gemotiveerd en kunnen ze bouwen aan een mooie toekomst”, legt projectleider Dalivia Bechoe van GreenFox Social Return uit.
Alex (52) kan erover meepraten. Hij kwam uit bijstandspositie en het lukte hem niet om de draad weer op te pakken. “Oude vrienden wilden niks meer van me weten en ik kon nergens aan de slag”, vertelt hij. Via de WSP Midden-Brabant kon Alex als portier bij de verbouwing van het stadskantoor aan het werk. “Het openen en sluiten van de bouw, inschrijven en uitschrijven van mensen, goederen in ontvangst nemen en wat administratie, dat is wat ik de hele dag doe”, vertelt hij. “Ik geef de mensen helmen, hesjes, schoenen en handschoenen, zodat ze veilig de bouw op kunnen. Iedereen komt altijd eerst langs mij. Een superbaan die echt bij me past, want ik ga graag met mensen om. In het verleden werkte ik in de horeca en had ik ook met allerlei verschillende soorten mensen te maken. En nu gelukkig weer. ‘s Ochtends als ik opsta heb ik een doel, ik ben onder de mensen en ik hoor er weer bij. Dat is zo ontzettend belangrijk. Ik ben blij dat ik mijn kwaliteiten weer kan benutten.”
In Tilburg zijn ze hartstikke blij met mensen als Alex en Joost. De grootschalige verbouwing van het stadskantoor is een enorme klus die zeker twee jaar in beslag neemt. “Er zijn verschillende vacatures die we vervullen op dit Social Return project”, zegt Barry Hof, accountmanager arbeidsmarkt WSP Midden-Brabant (Gemeente Tilburg). Verkeersregelaars, portiers, timmerlieden, schoonmakers; we hebben de kandidaten hard nodig. Er zijn voldoende gemotiveerde en getalenteerde mensen die we ‘in huis’ hebben. Als WerkgeversServicepunt kunnen wij op een mooie manier mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer aan het werk krijgen en ze een toekomstperspectief bieden. Zo slaan we twee vliegen in één klap.” Drie eigenlijk, want BAM Bouw en Techniek kan zo aan de social return verplichting voldoen die bij de verbouwing van het stadskantoor hoort. “Die wisselwerking tussen de drie partijen is prachtig”, vervolgt Hof. “WSP Midden-Brabant heeft de kandidaten in beeld en brengt ze onder de aandacht bij GreenFox Social Return. BAM Bouw en Techniek moet hiervoor ‘omdenken’ en een baan creëren door naar de kwaliteiten van de kandidaat te kijken.” Deze samenwerking heeft ervoor gezorgd dat dit project zo succesvol is geworden.
Ali (57) is in 2015 met zijn gezin naar Nederland gevlucht in de hoop op een beter bestaan. Hij is ingenieur en werkte in Syrië als projectleider. “Ik had dertig jaar ervaring in de civiele techniek, maar dat was in Nederland niks waard. Ik sprak de taal niet en ik kon nergens aan de slag.” Via WSP Midden-Brabant en GreenFox Social Return lukte dat gelukkig wel en kon Ali terecht op het bouwproject in Tilburg als kwaliteitsmedewerker. Via het Breeam-NL systeem houdt hij bij of de kwaliteitsnormen en veiligheidsvoorschriften worden nageleefd. Ook checkt hij of er wordt voldaan aan de normen die worden gesteld op het gebied van duurzaamheid. De eerste drie maanden waren moeilijk. “Gelukkig mocht ik op cursus”, vertelt hij trots. “Zo leerde ik stapje voor stapje steeds meer over techniek, materiaal en veiligheid op de bouw. Inmiddels gaat het hartstikke goed. Ik heb leuke collega’s en iedereen helpt elkaar. Ik heb precies het goede zetje gekregen. Het zou geweldig zijn als ik straks weer in mijn oude vak aan de slag kan. Ik ben weer positief over de toekomst.”
De verbouwing van het Tilburgse Stadskantoor is een mooi voorbeeld van een project waar je door samenwerking ‘succes’ kunt behalen. BAM Bouw en Techniek, GreenFox en WSP Midden-Brabant laten met dit project zien dat je met SROI (Social Return on Investment) mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans geeft. Als je dit samen op de juiste manier aanpakt, hebben alle partijen op hun manier daar profijt van!
Afbeelding: V.l.n.r. Barry Hof, accountmanager arbeidsmarkt WSP Midden-Brabant/Gemeente Tilburg, Joost, projectleider Dalivia Bechoe van GreenFox Social Return, Ali, Alex en Paul Hamstra, projectleider bij BAM Bouw en Techniek – Projecten.
Tekst: Sanne van der Most
Foto’s: Sanne van der Most
Het originele artikel is terug te lezen op GreenFox