Social Return on Investment

Wat is Social Return on Investment?

Social return on Investment is het creëren van duurzame werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Met social return help je als opdrachtnemer (werkgever) direct of indirect iemand aan een baan. Social return is bij ieder bedrijf anders. Er wordt rekening gehouden met het karakter van je organisatie. WSP Midden-Brabant adviseert je bij de invulling van social return.

Het doel van social return

Het doel van social return is ervoor te zorgen dat een investering door een gemeente of landelijke overheid, naast het ‘gewone’ rendement ook een concrete sociale winst (return) oplevert. Hierbij ligt het accent op het creëren van werkgelegenheid voor mensen die een uitkering ontvangen of mensen met een andere afstand tot de arbeidsmarkt.

De voordelen van Social Return On Investment

  • Door maatschappelijke meerwaarde (MVO) te creëren via social return geeft jouw bedrijf de kans een sociaal gezicht te laten zien;
  • Het geeft je de kans om opnieuw naar je werkzaamheden te kijken en deze mogelijk efficiënter en tegen lagere kosten in te vullen;
  • Het levert op termijn vaak goed gemotiveerd en opgeleid personeel op;
  • Het kan zorgen voor interessante zakenrelaties;
  • Social return draagt bij aan de regionale werkgelegenheid.
Lees hier meer over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)
Social return on investment (SROI)

Diverse mogelijkheden voor een SROI-verplichting

Wanneer je een opdracht krijgt waarbij je als werkgever aan een SROI-verplichting moet voldoen, dan mag je bij de invulling van social return de ‘bouwblokkenmethode’ toepassen. Dat betekent dat je de volgende mogelijkheden hebt om dit in te vullen.

  • Je helpt werkzoekenden aan een baan of opleidingsplek;
  • Je draagt bij aan maatschappelijke activiteiten die gericht zijn op het vergroten van kansen voor werkzoekenden met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. De gemeente stimuleert opdrachtnemers om met innovatieve ideeën te komen voor de invulling. Dit is altijd maatwerk en in samenspraak met een van de accountmanagers.

Welke mogelijkheden er bij je opdracht passen overleg je met jouw adviseur. Een voorwaarde is wel dat social return niet mag leiden tot verdringing van reguliere arbeidsplaatsen in uw bedrijf.

WSP helpt je personeel vinden

Registratiesysteem WIZZR

WSP Midden-Brabant maakt voor de invulling en realisatie van alle social return-afspraken gebruik van WIZZR, het contractmanagement systeem voor social return. WIZZR regisseert, monitort en rapporteert de resultaten. Als opdrachtnemer ben je verantwoordelijk voor het nakomen van alle overeengekomen social return-verplichtingen en deze vast te leggen in WIZZR.

Privacywetgeving Social Return

Bekijk de notitie die de gemeente Tilburg aanhoudt voor het verwerken van gegevens van social return kandidaten, binnen de kaders van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). AVG.

De SROI verplichting bij de verbouwing van het Tilburgse stadskantoor

Lees het artikel ‘Werk met toekomstperspectief’ over de samenwerking tussen GreenFox, BAM en WSP Midden-Brabant voor de invulling van de SROI verplichting bij de verbouwing van het stadskantoor in Tilburg.

Naar het artikel
Groep projectleiders in de bouw

Contact

Wil je meer weten over social return in Midden-Brabant, of ga je binnen een opdracht van de gemeente aan de slag met social return? WSP Midden-Brabant denkt graag met je mee over de invulling en helpt je bij het vastleggen van de afspraken en resultaten in WIZZR. Neem contact op via sroi@tilburg.nl of via een van de adviseurs van WSP Midden-Brabant. Wij helpen je graag!

Contact? Bel of mail ons!

Ben je op zoek naar personeel? Heb je een vraag over sociaal ondernemen, personeel opleiden of wil je meer informatie over onze dienstverlening? Neem contact op met onderstaande adviseur die jouw sector vertegenwoordigd. Op basis van jouw behoefte pakt de juiste professional jouw vraag op.

Rilana de Bruine

Logistiek

Mariska Corvers

Leisure | Zakelijke dienstverlening

Margot de Brouwer

Techniek

Marieke van Kempen

Zorg en Welzijn | Retail