Jurgen zorgt voor opleiding en stageplek

Jurgen zorgt voor opleiding en stageplek

Naam: Jurgen van Bokhoven
Bedrijf: Van Bokhoven Security
Sector: Zakelijke dienstverlening
Dienst: Leerwerkplek

Mensen uit de kwetsbare doelgroepen een kans geven, dat is waar Van Bokhoven Security & Service in 2021 mee gestart is. “Het gaat om kandidaten zonder diploma, die de Nederlandse taal niet voldoende beheersen of fysieke klachten hebben”, vertelt Jurgen van Bokhoven. “Wij denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen en geven deze mensen een kans om te laten zien dat ze willen én kunnen.”

Van Bokhoven Security & Service is een beveiligingsbedrijf dat beveiligingswerk op maat biedt. Ze verzorgen beveiliging bij objecten en evenementen, maar ook in de zorg. Jurgen: “We zijn eigenlijk een groot uitzendbureau voor beveiliging. We hebben eigen klussen, maar doen ook veel samen met andere beveiligingsbedrijven waar wij personeel wegzetten. Ook hebben we een specifieke tak in de zorg; de Safety Care Assistence.” Daarnaast is Van Bokhoven een erkend leerbedrijf en steekt het tijd en moeite in de leerlingen om ze klaar te stomen voor de praktijk.

Jobcoach

“Het balletje is eigenlijk gaan rollen toen we vorig jaar een medewerker in dienst namen die jobcoach Xandra Vaessen (van WSP Midden-Brabant) mee nam. En dat is een groot succes geworden. Deze kandidaat durfde het huis niet uit vanwege pleinvrees, maar is nu volwaardig, gediplomeerd beveiliger en heeft een vaste aanstelling gekregen bij ons.” Xandra heeft dit verhaal bij WSP Midden-Brabant op tafel gelegd en vervolgens zijn er meerdere kandidaten gestart bij Van Bokhoven. Xandra vertelt: “In mei 2020 kreeg ik een jobcoachopdracht voor een kandidaat die zelf een baan had gevonden in de beveiliging. De inschatting van de begeleiding was dat vrijwilligerswerk het hoogst haalbaar voor haar zou zijn, maar de kandidaat dacht daar zelf anders over. Om ervoor te zorgen dat het een duurzame plaatsing zou kunnen worden is er toen een jobcoach gekoppeld aan deze kandidaat. In het begin zijn er diverse gesprekken geweest met de kandidaat, zowel individueel als met de werkgever en de kandidaat. Een jaar later heeft de kandidaat haar diploma behaald. Dit werd door de werkgever beloond met een dienstverband voor onbepaalde tijd. Het coachen bij deze kandidaat ging het vooral over het aangeven van en hoe zij dit goed kon communiceren naar de werkgever. In het verleden communiceerde ze niet waardoor ze steeds haar baan verloor.”

Leerlingen Van Bokhoven gaan elke week naar school.

Jurgen komt uit de maatschappelijke opvang, dus dat sociale hart zit er wel in bij hem. “Ik vind dat mensen echt een kans moeten krijgen. De samenwerking met WSP Midden-Brabant in combinatie met de grote personeelstekorten vind ik eigenlijk ideaal. Dat wil niet zeggen dat elke kandidaat een succesverhaal wordt, maar we proberen wel zoveel mogelijk mensen een succesverhaal te laten worden”, gaat Jurgen verder. “Kandidaten moeten bij ons een diploma hebben óf een diploma willen halen. We werken samen met een opleider waar ze elke week naar school gaan en ondertussen lopen ze stage bij ons. Zodra ze de opleiding afgerond hebben zijn ze volwaardig beveiliger. Ze kunnen dan bij ons komen werken of ergens anders aan de slag als beveiliger. Wij werken het liefst met een jaarcontract. Je moet mensen op een bepaalde manier stimuleren en dat doen wij door ze een stukje zekerheid te bieden.”

Iedereen is gelijk

Op dit moment zijn er acht mensen via WSP Midden-Brabant gestart bij Van Bokhoven. “Iedereen is bij ons gelijk”, geeft Jurgen aan, “maar we leveren wel maatwerk en kijken wat mensen nodig hebben. In principe kunnen ze direct met de opleiding starten en worden ze volgens de normale procedure ingewerkt. Ze lopen dan met iemand mee, maar we laten onze mensen zo snel mogelijk alleen aan de slag gaan. Mijn ervaring vanuit de sociaal maatschappelijke opvang is dat je mensen beter verantwoordelijkheid kunt geven dan ze aan de hand te houden. Dan krijgen sneller vertrouwen dat ze het zelf kunnen. En dat willen ze ook. Ze willen het graag zelf doen en de regie in eigen hand houden. En natuurlijk zijn er mensen bij die het liefst achterover leunen, maar we proberen ze wel te stimuleren om zelf die regierol te pakken, om zelfstandig te werken en verantwoordelijkheid te nemen. En dat gaat eigenlijk best goed.”

Samenwerking met WSP Midden-Brabant

WSP adviseur Mariska Corvers heeft vooral bij de start van het traject contact gehad met Jurgen. Mariska: “Samen met Jurgen heb ik eerst in kaart gebracht wat zij nodig hebben en wat we voor elkaar kunnen betekenen. Daarnaast hebben we het gehad over het opleiden van kandidaten waarvoor WSP Midden-Brabant geld beschikbaar heeft gesteld. En dat geldt ook voor jobcoaching, wat heel belangrijk bij deze doelgroep. Jurgen en ik kijken naar het groter geheel en de randvoorwaarden, vervolgens kwam WSP collega Lies van Engelen in beeld om te werven op de vacature(s). Ik ben, zeker nu de plaatsingen lopen, meer op de achtergrond betrokken.”

Lies van Engelen, WSP adviseur, heeft regelmatig contact met Jurgen over de kandidaten. “Dat is voor mij fijn om het proces te monitoren en zo weet Jurgen precies waar hij aan toe is. De samenwerking en het snelle schakelen ervaar ik als heel prettig”, vertelt Lies. En ook Jurgen is zeer te spreken over de samenwerking met WSP Midden-Brabant. “De samenwerking loopt super en we weten elkaar goed te vinden”, aldus Jurgen.

Beveiliger Van Bokhoven

Naast het aanleveren van kandidaten door de gemeenten of UWV heeft WSP Midden-Brabant Van Bokhoven vooral op weg geholpen met een vaste jobcoach. “Dat is eigenlijk de beste regeling”, zegt Jurgen. Xandra Vaessen is gekoppeld aan het bedrijf als vast jobcoach. Xandra over de samenwerking: “Doordat ik al eerder een kandidaat had begeleid bij Van Bokhoven ken ik Jurgen en zijn bedrijf. Ik weet hoe Jurgen er in staat en welke ruimte er voor kandidaten kan worden gecreëerd. De lijntjes zijn heel kort. En je leert als jobcoach ook wat er belangrijk is bij een bepaalde bedrijfstak.”

Zowel Jurgen als de kandidaten kunnen bij Xandra terecht. De medewerkers van Van Bokhoven zitten niet op een vaste locatie, dus wanneer er een gesprek met de werkgever, werknemer en Xandra nodig is, dan wordt dit geregeld. In principe maakt Xandra zelf de afspraken met de werknemers en dan plant Jurgen daar omheen. Jurgen: “En die samenwerking onderling gaat heel goed! Doordat je een vaste jobcoach hebt weet je elkaar goed te vinden. En Xandra kijkt ook met ons mee of er bepaalde regelingen mogelijk zijn, zoals het regelen van vervoer.

Tip voor andere werkgevers

“Voor werkgevers kan sociaal ondernemen een hele grote drempel zijn om te doen. Vaak komt dit door onwetendheid. Mijn tip is om het gewoon te doen. Start met één kandidaat en geef iemand een kans om te laten zien dat hij/zij wil. Ga daarover goed in gesprek met je WSP adviseur. Zij hebben de contacten bij de partnerorganisaties en weten wat er mogelijk is. Samen kom je daar echt wel passend uit. Ik begrijp dat het heel spannend is, want er hangt vaak een negatief beeld omheen. Binnen WSP Midden-Brabant zijn er genoeg mensen waar je écht wat aan hebt, die goed werk voor je doen. Én die je op weg helpen!”

Energie

Natuurlijk kost het meer energie dan wanneer je een reguliere werknemer aanneemt. Zeker in het begin. Maar je kunt er wel ontzettend veel voor terug krijgen. Jurgen geeft een voorbeeld: “Onze medewerker die pleinvrees had en de deur niet uit durfde, daarvan was eigenlijk vastgesteld dat vrijwilligerswerk het hoogst haalbaar zou zijn. Toch zijn wij die uitdaging aangegaan. In het begin liep dat heel stroef en hebben we daar ontzettend veel energie in moeten steken. Als ik dan nu naar het resultaat kijk; ze werkt zelfstandig, durft haar mening te geven en doet haar werk goed! Dan wordt de energie die je er in het begin ingestopt hebt verzilverd. Het is mooi om te zien dat zij zulke grote stappen heeft gemaakt! Daar ben ik als werkgever oprecht trots op!”

Bij een andere kandidaat die Van Bokhoven vanuit WSP Midden-Brabant heeft geplaatst belde de opdrachtgever op om te zeggen dat deze medewerker het zo goed doet, dat ze die allround in willen gaan zetten. Hij heeft een vast aantal uren, maar zit nu steeds op één plek en ze willen hem graag op meerdere plekken in gaan zetten. Bij dit bedrijf is dat bijzonder, want zij hebben plekken waar je niet zomaar ingezet wordt. Dan moet je jezelf echt bewezen hebben.

>>> Ik wil ook een erkend leerbedrijf worden

Tekst: WSP Midden-Brabant
Afbeelding: Van Bokhoven Security & Service

WSP Midden-Brabant