Op de vrachtwagen bij het BAT

Op de vrachtwagen bij het BAT

Naam: Obai
Bedrijf: Brabants Afval Team (BAT)
Sector: Logistiek
Dienst: Opleiding en training

Vanuit het WSP Midden-Brabant heeft er een gezamenlijk project gelopen om statushouders op te leiden tot vrachtwagenchauffeur. Statushouders die in hun thuisland vrachtwagenchauffeur zijn geweest, konden zich aanmelden voor dit project. Om met de opleiding te kunnen starten moesten zij wel aan een aantal criteria voldoen, zoals een proefles rijvaardigheid en voldoende kennis van de Nederlandse taal. In totaal hebben 28 kandidaten zich aangemeld en zijn er zeven kandidaten gestart met de opleiding.

De Syrische Obai (35) is één van die kandidaten. Hij is ruim vier jaar geleden naar Nederland gekomen en woont in Goirle. In november 2018 is Obai gestart met de opleiding tot vrachtwagenchauffeur. Hij heeft alle examens in één keer gehaald en in februari 2019 de opleiding succesvol afgerond. Daarna is hij aan de slag gegaan bij het Brabants Afval Team (BAT). Hij is gestart met een contract voor drie maanden dat ondertussen al verlengd is.

Links teamleider Luc en rechts vrachtwagenchauffeur Obai.

Obai werkt dagelijks van 8.00 – 16.30 uur en eens in de twee weken is hij een dag vrij. In de eerste periode vond hij het werk zwaar. “Er zijn veel regels in Nederland. Je moet altijd alert zijn en goed opletten wat er om je heen gebeurd. Vooral in de binnenstad. Na een paar maanden raak je gewend aan de vrachtwagen en heb je rijervaring opgedaan in de stad. Dan wordt het wat makkelijker, alleen de Korvelseweg blijft een moeilijke route.”

Samen met een collega rijdt Obai elke dag een route in een ander stadsdeel. Zij mogen zelf bepalen hoe zij hun dag indelen (route, pauze), als zij maar aan de richtlijnen voldoen. Obai vindt het fijn om buiten te zijn, van binnen zitten krijgt hij hoofdpijn. Ook wil hij de Nederlandse taal beter leren, zodat hij mee kan doen in gesprekken met collega’s.. Daarover is hij nu in gesprek met zijn teamleider.

Voorheen deed Obai vrijwilligerswerk bij La Poubelle en hij werkte bij buren in de tuin. Dat hij deze kans heeft gekregen betekent veel voor hem. “Ik vind het fijn dat ik weer iets te doen heb, dat ik mij nuttig kan maken voor de maatschappij. Ook kan ik op deze manier beter integreren. Ik ben trots op mezelf dat ik mijn eigen geld verdien.”

Teamleider Luc geeft aan dat hij de inwerkperiode wel als spannend vond. “Je weet vooraf niet hoe dit gaat uitpakken, maar Obai heeft alles goed en snel opgepikt. Ik heb goed contact met hem en hij geeft duidelijk aan wat hij wil.”

Tekst: WSP Midden-Brabant
Foto’s: WSP Midden-Brabant

WSP Midden-Brabant